Szójás-fűszeres kacsaragu

Szójás-fűszeres kacsaraguUnalmas karácsonyi sablonok helyett itt egy karácsonyi illatokba burkolózott szezonális kedvenc, kacsából.

  • 1 szép nagy kacsamell filé vagy 2 comb
  • 1 sárgarépa durvára vágva
  • 1 fehérrépa durvára vágva
  • 1,5 dl. vörösbor
  • 1,5 dl. alaplé
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 2 babérlevél
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 marék aprított rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 nagy fej vöröshagyma durvára vágva 
  • 120 g. húsos szalonna kockára vágva
  • 1 kanál barna cukor 

Fűszerkeverék:

  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk. frissen őrült gyömbér
  • chili ízlés szerint
  • 2-3 szegfűbors
  • 1 csillagánizs
  • 1/4 tk. borsikafű
  • 1/2 tk. édesköménymag
  • só,bors

 

  1. Ha mellet vettünk, akkor szabadítsuk meg a zsírtól/bőrtől. Ehhez csak határozottan le kell húznunk róla. Ha combot vettünk, akkor ha van rajta zsírosabb rész, akkor azt levágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Készítsünk elő egy sütőbe tehető magas falú edényt. Mozsárban keverjük ki a fűszerkeveréket. Ha nincs kedvünk vele vacakolni kínai ötfűszer keverékkel pótolhatjuk.
    1. Mellel: A két mellből 4 lehúzott zsírunk lesz, abból egy felet kockázzunk fel és a forró edényben olvasszuk ki. Közben a melleket is vágjuk kockára és minden oldalát pirítsuk meg a zsírban, a húsos szalonnával.
    2. Combbal: 1 evőkanál kacsazsírt forrósítsunk fel. A combokat minden oldalon pirítsuk meg a húsos szalonna is mehet bele.
  2. A húsok pirításának kb. a felénél tegyük a fűszerkeveréket az edénybe, mert egy kis pirítás jót fog tenni a fűszereknek, jobban kihozza az ízeket.
  3. Zárjuk el a gázt és tegyünk a tálba mindent! A forró sütőbe berakva, néha megkeverve 1-1,5 órán keresztül sütjük/pároljuk. Ha a hús puha és a szósz is nekünk tetsző állagú, akkor kész is van.

 

Sült tésztát készítettem mellé ami remek kísérő volt az erősen fűszeres kacsához. Egy fűszeres Kékfrankos telitalálat mellé!

Szójás-fűszeres kacsaragu

Szójás-fűszeres kacsaragu

Szójás-fűszeres kacsaragu