Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelv
Először meglepő lehet a vaníliás sütőtök és mellé a füstölt nyelv, de a végén egy izgalmas ízbomba lesz belőle.
- 100 g. sütőtök
- 1/3 vanília rúd
- 60 g. vaj
- 120 g. rizottó rizs
- 2 füstölt-főtt sertésnyelv
- 4 szelet Serrano sonka
- 0,5 dl. vörösbor
- 0,5 dl. fehérbor
- 1 marék fenyőmag
- 1 kanál kacsazsír
- 2 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál barna cukor
- 0,5 liter alaplé
- 2 újhagyma
- 40 g. parmezán sajt
- 1 kanál mascarpone
Sertésnyelv:
- A nyelvnek van egy olyan furcsa tulajdonsága, hogy vannak zsírosabb részei. Ezeket vágjuk le. Ezek után vágjunk egyforma kis kockákat belőle.
- Egy jó vastag, öntöttvas serpenyőt extra forróra melegítünk. Mehet bele a kacsazsír és a nyelv. Nagy lángon megpirítjuk a nyelvet és a sonkát.
- A nyelvet és a sonkát félretesszük, lejjebb vesszük a lángot. A serpenyőbe öntjük a bort és felére forraljuk. Mehet bele egy diónyi vaj, a balzsamecet és a cukor. Ezt a harmadára forraljuk.
Rizottó:
- Először elkészítjük a sütőtök mártást. A felaprított sütőtököt feltesszük annyi vízzel főni, amennyi pont ellepi. Beletesszük a kikapart vanília magokat és a héjat is. A tököt puhára főzzük és egy diónyi vajjal leturmixoljuk (előtte a vanília héját vegyük ki).
- Szokásos módon elkészítjük a rizottót (hagyma, alaplé, vaj, rizs, parmezán). A végén a reszelt parmezánnal együtt hozzáadjuk a mascarponét és a sütőtököt.
A rizottót a nyelvvel, a mártással és pirított fenyőmaggal tálaljuk.
Szólj hozzá!