Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelv

Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelvElőször meglepő lehet a vaníliás sütőtök és mellé a füstölt nyelv, de a végén egy izgalmas ízbomba lesz belőle.

  • 100 g. sütőtök
  • 1/3 vanília rúd
  • 60 g. vaj
  • 120 g. rizottó rizs
  • 2 füstölt-főtt sertésnyelv
  • 4 szelet Serrano sonka
  • 0,5 dl. vörösbor
  • 0,5 dl. fehérbor
  • 1 marék fenyőmag
  • 1 kanál kacsazsír
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 0,5 liter alaplé
  • 2 újhagyma
  • 40 g. parmezán sajt
  • 1 kanál mascarpone 

 

Sertésnyelv:

  1. A nyelvnek van egy olyan furcsa tulajdonsága, hogy vannak zsírosabb részei. Ezeket vágjuk le. Ezek után vágjunk egyforma kis kockákat belőle.
  2. Egy jó vastag, öntöttvas serpenyőt extra forróra melegítünk. Mehet bele a kacsazsír és a nyelv. Nagy lángon megpirítjuk a nyelvet és a sonkát. 
  3. A nyelvet és a sonkát félretesszük, lejjebb vesszük a lángot. A serpenyőbe öntjük a bort és felére forraljuk. Mehet bele egy diónyi vaj, a balzsamecet és a cukor. Ezt a harmadára forraljuk.

Rizottó:

  1. Először elkészítjük a sütőtök mártást. A felaprított sütőtököt feltesszük annyi vízzel főni, amennyi pont ellepi. Beletesszük a kikapart vanília magokat és a héjat is. A tököt puhára főzzük és egy diónyi vajjal leturmixoljuk (előtte a vanília héját vegyük ki).
  2. Szokásos módon elkészítjük a rizottót (hagyma, alaplé, vaj, rizs, parmezán). A végén a reszelt parmezánnal együtt hozzáadjuk a mascarponét és a sütőtököt.

 

A rizottót a nyelvvel, a mártással és pirított fenyőmaggal tálaljuk.

Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelv

Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelv

Vaníliás sütőtök rizottó, pirított füstölt sertésnyelv