2016\09\19

Pisztráng, leveles tészta, spenót

  • 1 pisztráng kifilézvePisztráng, leveles tészta, spenót
  • mirelit leveles tészta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g. spenót
  • 2 nagy krumpli
  • pirospaprika, kakukkfű, őrölt kömény, lestyán
  • 250 g. tejföl
  • friss kapor
  • citrom
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • libazsír

 

  1. Először szépen filézzük ki a pisztrángot, távolítsunk el belőle minden szálkát szemöldök csipesszel. Alaposan sózzuk be, tegyük félre.
    1. Lisztezett felületen nyújtsunk ki egy adag leveles tésztát akkorára, hogy a pisztráng egyik felét kényelmesen ráfektethessük.
    2. Közben egy serpenyőt forrósítsunk fel, és hevítsünk benne olajat. Aztán mehet bele a fokhagyma, meg só. Amikor szépen összeesett nyomjuk bele a fokhagymát, aztán tegyük félre.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kinyújtott leveles tésztát kenjük meg felvert tojással. Bőrével lefelé fektessük rá a pisztráng egyik felét, nyújtsunk még egy lap leveles tésztát.
  3. A spenótot konyhai törlőkendőn csöpögtessük le, aztán tegyük a leveles tésztán pihenő pisztrángra. Ráfektetjük a másik szelet halat is a tetejére. Erre jöhet a másik lap leveles tészta, amivel becsomagoljuk a halat.
  4. Tegyük át sütőpapíros tepsire és vékonyan, éles késsel vágjuk be a tészta tetejét. A tészta aljánál pár apró lyukat is szúrjunk a kés hegyével, hogy a gőzök távozni tudjanak.
  5. Kenjük meg tojással és tegyük be a sütőbe, ameddig szép arany barna nem lesz, mint egy sütemény.

 

Ameddig sül, elkészítjük a köretet:

  1. Sós vízben feltesszük a krumplit főni.
    1. Amikor megfőtt, négyfelé vágjuk, bedörzsöljük a fűszer keverékbe, és libazsíron megpirítjuk minden oldalát.
  2. A tejfölt sóval, ízlés szerinti mennyiségű citromlével és kaporral elkeverjük.

 

Pisztráng, leveles tészta, spenót

Pisztráng, leveles tészta, spenót

Pisztráng, leveles tészta, spenót

Pisztráng, leveles tészta, spenót

spenót pisztráng levelestészta

2015\12\05

Pavillon de Paris

Régóta szerettünk volna eljutni a Pavillon de Paris-ba, csak számunkra annyira eldugott helyen van, hogy mindig inkább egy könnyebben megközelíthető éttermet választottunk. Ezt most már kicsit bánjuk, mert a környezet, a kiszolgálás, és az ételsor is sokkal jobb volt, mint vártuk.

Kávés libamáj mousse

Étvágykeltő falatka friss, házi kenyérrel. Habkönnyű, finom libamáj, a kávé csak egy sejtés a háttérben, de ha figyelünk, ott van. Sajnos a kenyérhez ennyi máj kevés, dupla ennyi libamáj lett volna az ideális. Én a sima koktél paraicsomot kicsit unalmasnak érzem ide, egy csipet meleg, szárított paradicsom forgács édessége jobban passzolt volna szerintem. 3,5/5

Kávés libamáj mousse

Céklás lazactatár

A cékla nem mint ízfkozó, csak mint színezék jelenik meg a lazacon. Én ezt nem bánom egyáltalán, nekem nem hiányzott. A tatár egyébként kifejezetten friss, minimális fűszerezéssel, teljesen jó. A citrom díszítés nem praktikus, mert nem lehet a kaviárra és a halra facsarni belőle. Ha rányomunk villával szétkenünk mindent és a szemünke is fröcsköl, nincs rá jó megoldás. A három friss uborka is elég szerencsétlen, a répás roládot kellett volna inkább kicsit tovább variálni szerintem. A tojás markáns, jellegzetes, karakteres. A hideg zöldségekkel a langyos tojás nem működik, a lazacnak elnyomja az ízét, ha túlzásba visszük. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a tatár és a tojás között, de ha megvan, akkor rendben van. Szóval alapvetően jó az irány, de még kicsit lehetett volna finomítani rajta. 3,5/5

Céklás lazactatár

Borjúszűz, lestyán, gnocchi

A szűz tökéletesen lett elkészítve. Rószaszín, szaftos, vajpuha. A gnocchi szintén tökéletes. Kicsit sósabb talán mint várnánk, de ez a hússal nagyon passzol. Szerenécsre a pirítást se aprózták el, nagyon kell is neki, mégjobban kiemeli az ízeket. A fűszerzés rendben van, minden alapanyagot hagynak érvényesülni, de ha már lestyános kéne hogy legyen a fogás, akkor kicsit használhatták volna bátrabban is. 4,5/5

Borjúszűz, lestyán, gnocchi

Tonkababos csokoládétorta, mangókrém

A csokitorta inkább egy csoki krém. Csodásan lágy, extra csokis, egyszerűen tökéletes. Mangó + csoki = csodás páros. A savanykás gyümölcs a kesernyés csoki ízét mégjobban kiemeli és fordítva. A pár szem ribizli pedig egy-egy ízbomba, ami ugrásra készen tartja az ízlelő bimbókat. 5/5

Tonkababos csokoládétorta, mangókrém

étterem vacsora Pavillon de Paris

2015\11\10

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetávalMilyen íze van a töknek? Nem, nem tökfőzelék íze! Én imádom a friss, gyalult tököt nyersen, vagy salátának, mert behűtve nagyon friss, nagyon jó állagú, könnyen ízesíthető. Szóval mi lenne, ha a sima tökfőzelék "levét" felváltanánk egy kellemesen langyos, sima, fűszeres szósszal? Sőt, az uncsi fasírt helyett egy extra ropogós rántott fetával dobnánk fel, aminek a sóssága még jobban segít az ízeknek érvénesülni? Ropogós - puha, sós-fűszeres, krémes-roppanós egyszerre, vagyis tökéletes! Ja, és persze szezonális!

  • 0,5 kg. gyalult tök
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl. fehérbor
  • 2 cl. pálinka
  • 2 dl. alaplé
  • 1 tk. tárkonyos fehérborecet
  • 3 dl. tej
  • 3 dl. tejszín
  • diónyi vaj
  • friss kapor
  • friss tárkony
  • feta sajt
  • kukorica pehely
  • liszt
  • tojás
  • olaj

 

  1. A legtöbb ideig a szósz elkészítése fog tartani:
    1. Először a vajon és nagyon kevés olíva olajon pároljuk puhára az apróra vágott hagymát
    2. Felöntjük pálinkával és óvatosan begyújta megvárjuk, míg az alkohol elég. Végül nyakon öntjük a pálinkával és negyedére pároljuk
    3. Felöntjük az alaplével, ezúttal a haramdára pároljuk
    4. Felöntük a tejjel és a tejszínnel. Hozzáadunk tetszés szerintni mennyiségű kaprot, tárkonyt. A tűzhelyünk legkisebb lángján fél órát sűrítjük
    5. Átszűrjük nagyobb lyukú szűrőn. Átturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Szűrjük át mág egyszer, ezúttal a legfinomabb szűrőn engedjük át
  2. A tököt már könnyebb elkészíteni:
    1. Betesszük egy nagy tálba és forró vízzel bőven felöntjük
    2. Kevés tárkony, kapor, só mehet a vízbe
    3. 8-10 perc és leszűrjük, de óvatosan, szét ne essen
  3. Rántott feta:
    1. Összetörjük a kukorica pelyhet
    2. Zsemlemorzsa helyett használva a kukorica pelyhet bepanírozzuk a fetát és kirántjuk bő olajban

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

ősz tök

2015\10\16

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkelFriss, halas fogás, amit azok is szeretnek akik nem szeretik a pontyot. A paradicsomszósz édeskés savassága és a marinált zöldségek roppanóssága remek kiegészítő a halhoz.

  • 1 szép szelet ponty filé
  • cukkini, sárgarépa, kápia paprika, cékla, brokkoli
  • 1 dl. passzírozott paradicsom
  • 0,5 dl. tejszín
  • petrezselyem
  • cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl. fehérbor
  • babérlevél
  • 1/2 tk. őrült koriander mag
  • 1/2 tk. szárított tárkony
  • 1 evőkanál tárkonyos fehérborecet
  • 0,5 liter alaplé
  • 1 tk. kapribogyó

Paradicsomos szósz:

  1. A paradicsomszószt a tejszínnel, ízlés szerinti (kb. fél teáskanál) cukorral, csipetnyi sóval felére sűrítjük

Petrezselyem olaj:

  1. Egy marék petrezselmyet kevés olviaolajjal és sóval, mozsárban teljesen krémesre "törjük"

Marinált zöldségek:

  1. Először a marináló alaplevet kell elkészíteni. Ehhez először a hagymát és a fokhagymát kevés olajon megpároljuk. 
  2. Mehet hozzá egy marék nagyon apróra vágva. Nagyon kicsi lángon 5 percig pároljuk. Nem szabad, hogy színt kapjon!
  3. Felöntjük a borral és haramdára sűrítjük.
  4. Mehet bele az alaplé, a babérlevél, az ecet, a korinader, petrezselyem szár, tárkony. A legkisebb lángon pároljuk, ameddig kb. harmadára nem sűrűsödik.
  5. Leszűrjük a marináló alaplevet, aztán visszatesszük a tűzre. A zöldségeket egyforma, apró kockákra vágjuk. A különböző zöldségeket más-más ideig kell főzni. A brokkoli és a cukkini 1-1 perc alatt kész, az mehet bele elsőnek. Aztán jöhet a paprika, neki két perc kell. A sárgarépa három perc alatt van kész. Végül jöhet a cékla, szintén három perc. A cékla legyen mindenképp az uolsó, különben minden zöldségünk szép rózsaszín lesz!
  6. A zöldségeket konyhai törlőn pihentetjük. A céklát külön! A végén amikor mindegyik száraz egy kis tálban, pár csepp olivaolajjal, a kapribogyóval és csipet sóval összekeverjük.

Ponty:

  1. A friss pontyfilét a szálkás részen sűrűn beirdaljuk, elroppantjuk az összes szálkát. Sütés előtt fél órával jól besózzuk.
  2. Nagy lángon, pár csepp olivaolajjal, bőrös felével lefelé jól megsütjük. Utána óvatosan megfordítva még a másik felét is megpirítjuk kicsit.

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel
Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel

2015\10\01

Szilvás mille feuille

Gyorsan elkészíthető és mutatós desszert. Nem kell megijedni a nevétől, gyakorlatilag leveles tészta szilva szósszal és vaníliás tejszínhabbal.

  • 1szilvás mille feuille2 db. szilva
  • 50+30 g. porcukor
  • 50 ml. vörösbor
  • 1 szegfüszeg
  • 1/2 fahéjrúd
  • 2 kardamon
  • 1/2 csillagánizs
  • citrom
  • 1 zacskó habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 csomag mirelit leveles tészta

 

Szilvaszósz:

  1. 50 g. cukrot karamellizálunk
  2. hozzáadjuk az összes fűszert, a szilvát és egy fél citrom héját
  3. fél perc után mehet bele a vörösbor
  4. a szilvát csak addig főzzük, hogy még legyen tartása, különben nem fogja megtartani a többi szintet. Ha még nem elég sűrű, akkor szedjük ki és folytassuk a sűrítést

Tészta:

  1. a hűtőpultos, leveles tészta lapok erre nem nagyon alkamlasak mert nagyon szétesnek. Ezért inkább válasszuk a mierlit pultos változatot. Amikor kiolvadt 3-4 mm. vastagra nyújtjuk és 5x2 centis darabokra vágjuk
  2. a sütő legyen 180 fokra előmelegítve. Két részletben süssük. Az első 2/3-os résznél tegyünk alá-fölé sütőpapírt és fedjük le egy másik tepsivel, mert nem kell, hogy megdagadjon. 15-20 percig süssük, aztán csere. Most a maradék 1/3 megy be és nem kell lefedni. Ezt a részt is megsütjük

Tejszín:

  1. A habtejszínt felverjük kemény habbá
  2. Hozzáadunk 30 g. cukrot és a kikapart vaníliát

szilvás mille feuille

szilvás mille feuille

szilvás mille feuille

szilvás mille feuille

szilvás mille feuille

2015\09\21

Diós vargányakrém

Diós vargányakrémŐszi, szezonális előétel. Dió és vargánya, az ősz ízei és olajban tartósított, napon szárított paradicsom, átmentve a nyár ízeit. Friss, házi, oliva olajon pirított kenyérrel az igazi.

  • 1 marék vargánya átmosva és kockára vágva
  • 4 normál csiperke kockára vágva
  • 1 teáskanálnyi friss citromlé
  • 1/2 teaáskanál őrölt kakukkfű
  • 1/2 marék zúzott dió
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 2 db. aszalt, napon szárított paradicsom

 

  1. A jól átmosott, felaprított vargányát nyakon öntjük annyi forróvízzel, hogy pont ellepje. 15 percig félretesszük.
  2. Közben a csiperkét felaprítjuk. Egy tálban a szójával, citromlével, rozmaringgal jól összekeverjük és ezt is félre tesszük.
  3. Egy kis lábosba átdobáljuk a vargányát, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Annyi levet öntünk hozzá a vargánya vízéből, hogy majdnem ellepje. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. A végére pároljuk el róla a lé 90%-át.
  4. Közben a diót egy forró serpenyőn megpirítjuk.
  5. Az egészet betesszük egy turmixba, sózzuk, borsozzuk és a nekünk tetsző állagúra pürésítjük.

 

Diós vargányakrém

Diós vargányakrém

Diós vargányakrém

Diós vargányakrém

süti beállítások módosítása