Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével

  • 30 dkg. borjúmáj lehártyázvaPirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével
  • 30 dkg. csicsóka
  • 2 birsalma
  • tej, vaj a pürékhez
  • vörösbor
  • citrom
  • cukor
  • 1 rozmaringág
  1. A májat egy centi vastag darabokra vágjuk. Jó előre kivesszük a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen.
  2. A csicsókát megpucoljuk és egy hagyományos krumplipürét csinálunk belőle.
  3. A birsalmából három variációt készítünk: egy grillezett, egy felkockázott és főtt, valamint egy szósz formát
    1. Az almákat megpucoljuk, az egyik felét fél centis karikára vágjuk, a többit lehetőleg egyforma kockára.
    2. 1 dl. vízhez facsarunk negyed citromot és felforraljuk. Beletesszük az almát. A karikára vágott almát és a kockák felét 2 perc múlva kivesszük és jeges vízbe tesszük, hogy ne párolódjon tovább.
    3. A maradék almát tovább főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Tegyünk hozzá egy kanál barna cukrot. Turmixoljuk össze, adjunk hozzá egy kis vajat és ha húl híg akkor főzzük el a levét (olyan állagú legyen mint a csicsókapüré)
    4. A karikára vágott almát szórjuk meg egy kis porcukorral és grillezzük meg.
  4. Egy felforrósított serpenyőben hevítsünk olajat és a májat közepes lángon süssük meg. Kb. 2-2 perc oldalanként elég (ki hogy szereti). Utána 5 percig tegyük félre és pihentessük. A serpenyőbe öntsünk bele egy löttyentésnyi bort, tegyük bele a rozmaringágat és kapargassuk fel a letapadt "maradványokat". Ebben van az íz java, ne hagyjuk veszni. Tegyünk bele egy kanál vajat, sűrítsük be a szószt.

Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével

Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével

Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével

Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével