Pirított borjúmáj birsalma variációkkal, csicsókapürével
- 30 dkg. borjúmáj lehártyázva
- 30 dkg. csicsóka
- 2 birsalma
- tej, vaj a pürékhez
- vörösbor
- citrom
- cukor
- 1 rozmaringág
- A májat egy centi vastag darabokra vágjuk. Jó előre kivesszük a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen.
- A csicsókát megpucoljuk és egy hagyományos krumplipürét csinálunk belőle.
- A birsalmából három variációt készítünk: egy grillezett, egy felkockázott és főtt, valamint egy szósz formát
- Az almákat megpucoljuk, az egyik felét fél centis karikára vágjuk, a többit lehetőleg egyforma kockára.
- 1 dl. vízhez facsarunk negyed citromot és felforraljuk. Beletesszük az almát. A karikára vágott almát és a kockák felét 2 perc múlva kivesszük és jeges vízbe tesszük, hogy ne párolódjon tovább.
- A maradék almát tovább főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Tegyünk hozzá egy kanál barna cukrot. Turmixoljuk össze, adjunk hozzá egy kis vajat és ha húl híg akkor főzzük el a levét (olyan állagú legyen mint a csicsókapüré)
- A karikára vágott almát szórjuk meg egy kis porcukorral és grillezzük meg.
- Egy felforrósított serpenyőben hevítsünk olajat és a májat közepes lángon süssük meg. Kb. 2-2 perc oldalanként elég (ki hogy szereti). Utána 5 percig tegyük félre és pihentessük. A serpenyőbe öntsünk bele egy löttyentésnyi bort, tegyük bele a rozmaringágat és kapargassuk fel a letapadt "maradványokat". Ebben van az íz java, ne hagyjuk veszni. Tegyünk bele egy kanál vajat, sűrítsük be a szószt.
Szólj hozzá!