Tejszínes csirke - újragondolva
Az alap recept a hagyományos tejszínes csirkéből jön: tejszínnel, baconnel, gombával, hagymával serpenyőben összefőzött vagy tepsiben sajttal megszórva elkészített csirke, általában tésztával tálalva. Az összetevőket meg akartam tartani, párral kiegészítve izgalmasabbá tenni és szépen tálalni. Jobb lett, mint vártam, mától csak így készítem!
- 25 dkg. csirkemell kettévágva, enyhén kiklopfolva
- 4 szelet bacon
- szárított paradicsom
- 2 dl. tejszín
- petrezselyem
- 2-3 féle gomba
- saláta
- 0,5 dl. fehérbor
- vaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Elkészítjük a csirkét. Enyhén sózzuk, bőven borsozzuk, a kiterített mellekre rádobálunk 2-3 paradicsomot, vaj csíkokat. Felgöngyöljük, majd baconnal szorosan körbe csavarjuk. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
- Forró serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítjuk a baconos csirke minden oldalát. Figyeljünk rá, ne száradjon ki, kb. 3/4-ig elkészítjük, majd kiszedjük a serpenyőből és egy fólián betesszük a sütőbe, hogy ameddig elkészül a többi elem pont készre süljön.
- Ameddig a csirke még a serpenyőben sül, van időnk megcsinálni a petrezselyem olajat. Ehhez egy mozsárban kevés sót, olivaolajat és apróra vágott petrezselymet teszünk és minél homogénebbre zúzzuk. A végén egy kis lukú szűrőn átszűrjük.
- Amikor bekerül a csirke a sütőbe visszatesszük a serpenyőt a tűzre és a változatos nagyságúra vágott gombát a forrú serpenyőn megpirítjuk. Amikor már majdnem kész, akkor az apróra vágott petrezselyemmel és az összenyomott fokhagymával megszórjuk, pár kocka vajat dobunk alá.
- Ameddig pirul a gomba csinálunk egy laza vinaigrette-t és a salátát nagyon enyhén megízesítjük egy kicsit. Ne vigyük túlzásba a szószt a salátán!
- Amikor a gomba szépen megpirult félretesszük. A serpenyő mehet vissza a tűzre, nyakon öntjük a borral és felkaparunk minden ízanyagot a serpenyő aljáról. Amikor a bor 90%-ban elfőtt hozzáadjuk a tejszínt és besűrítjük.
Az elkészült elemeket (petrezselyem olaj, tejszínes szósz, baconos-aszalt paradicsomos csirke, pirított gomba) ízlés szerint tálaljuk!