Véreshurkás kacsamáj torta
A ZONA étlapját böngészve akadt meg a szemem ezen az érdekes fogáson. Mindig is nagyon izgalmasnak találtam a különböző húsok kombinációját a tényáron, nagyon különleges ízeket lehet kihozni ebből a fúzióból. Tehát az már meg is volt, hogy mit akarok csinálni, de mit adjak mellé? Az egyértelmű volt, hogy a húsok miatt nem lesz egy könnyed étel, így erős, savanykás ízű köret kell mellé.
Abban biztos voltam, hogy pirított kalácsot fogok adni mellé, az illik mindkét húshoz. Kéne valami a hurkához, ami ellensúlyozza a zsírosságát. A fűszeres almakompót elég karakteres, savanykás, fűszeres, májjal sem lehet rossz, tehát emellett döntöttem. A májhoz még ennél is egyszerűbb dolgot találtam ki. Mivel itt az ősz, gyönyörű szőlőt lehet kapni, ezért egy kicsit karamellizált vörös szőlővel variáltam, szintén a savanykássága, édessége miatt. Már csak valami mártás kéne hozzá, ami összefogja az egészet! Egy hírtelen ötlettől vezérelve savanykás, fűszeres sárgarépa szószt készítettem hozzá. Az eredmény isteni finom, remek összhangú étel lett.
- kb. 35 dkg. hízott kacsa vagy libamáj. Sütés előtt 3-4 órára tejbe áztatjuk, majd kivesszük belőle és szárazra töröljük. Lehártyázzuk és 1 cm vastagra szeletekre vágjuk.
- 1 pár véreshurka
- 2 db. savanykás alma megpucolva, apró kockákra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- fehérborecet
- 1 csipet tikka masala fűszerpor
- fahéj, szegfűszeg, cukor, citrom, keményítő
- egy marék vörös csemege szőlő, koktélparadicsom
- kalács
Készítsünk el mindent, párhuzamosan a hurkával és a végén tálaljuk az egészet!
- Tegyük bele a hurkát egy cserépedénybe, alatta kis pár csepp olajjal, hogy ne ragadjon le és 200 fokos, előmelegített sütőben addig süssük, amíg jó ropogós nem lesz a "héja". Amikor betettük a sütőben nekiállhatunk a többi étel elkészítéséhez.
- A répát feltesszük főni annyi vízbe, hogy ellepje.
- Amikor puha, leturmixoljuk és egy szűrőn átszűrjük. Nekünk a levére lesz szükségünk és a leszűrt rostból kb. 1 kiskanálnyira. Ezeket visszatesszük a gázra, teszünk bele egy kis sót, fehérborecetet és tikka masala fűszerkeveréket.
- Hogy kicsit sűrűbb legyen, pár gramm keményítővel besűrítem.
- A répával párhuzamosan elkészítjük az almát. Ehhez egy lábosban kis cukorral, citromlével vizet forralunk.
- Beledobjuk a megtisztított almát, két szegfűszeget és két csipet fahéjat.
- kb. 5 perc alatt puhára főzzük.
- Egy forró vas serpenyőben kicsit megpirítjuk a félbevágott koktélparadicsomot és félbevágott szőlőt.
- Amikor már majdnem jó a hurka, elkészítjük a májat.
-
- Forró vas serpenyőt közepes lángon felforrósítunk és beletesszük a májat.
- Ne forgassuk, ne piszkáljuk fölöslegesen. Mindkét oldalát szépen karamellizáljuk, majd tálaljuk.
- A felszeletelt kalácsot forró serpenyőben megpirítjuk.
Tetszés szerint tálaljuk az elkészült ételeket. Sajnos az összes májat megettük, ezért nem tudtam kipróbálni, de valószínűleg nem csak főételként, de hideg előételként is kiváló lehet, ugyanez a fogás.