Szójás-fűszeres kacsaragu
Unalmas karácsonyi sablonok helyett itt egy karácsonyi illatokba burkolózott szezonális kedvenc, kacsából.
- 1 szép nagy kacsamell filé vagy 2 comb
- 1 sárgarépa durvára vágva
- 1 fehérrépa durvára vágva
- 1,5 dl. vörösbor
- 1,5 dl. alaplé
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 2 babérlevél
- 3 ek. szójaszósz
- 1 marék aprított rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 nagy fej vöröshagyma durvára vágva
- 120 g. húsos szalonna kockára vágva
- 1 kanál barna cukor
Fűszerkeverék:
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. frissen őrült gyömbér
- chili ízlés szerint
- 2-3 szegfűbors
- 1 csillagánizs
- 1/4 tk. borsikafű
- 1/2 tk. édesköménymag
- só,bors
- Ha mellet vettünk, akkor szabadítsuk meg a zsírtól/bőrtől. Ehhez csak határozottan le kell húznunk róla. Ha combot vettünk, akkor ha van rajta zsírosabb rész, akkor azt levágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Készítsünk elő egy sütőbe tehető magas falú edényt. Mozsárban keverjük ki a fűszerkeveréket. Ha nincs kedvünk vele vacakolni kínai ötfűszer keverékkel pótolhatjuk.
- Mellel: A két mellből 4 lehúzott zsírunk lesz, abból egy felet kockázzunk fel és a forró edényben olvasszuk ki. Közben a melleket is vágjuk kockára és minden oldalát pirítsuk meg a zsírban, a húsos szalonnával.
- Combbal: 1 evőkanál kacsazsírt forrósítsunk fel. A combokat minden oldalon pirítsuk meg a húsos szalonna is mehet bele.
- A húsok pirításának kb. a felénél tegyük a fűszerkeveréket az edénybe, mert egy kis pirítás jót fog tenni a fűszereknek, jobban kihozza az ízeket.
- Zárjuk el a gázt és tegyünk a tálba mindent! A forró sütőbe berakva, néha megkeverve 1-1,5 órán keresztül sütjük/pároljuk. Ha a hús puha és a szósz is nekünk tetsző állagú, akkor kész is van.
Sült tésztát készítettem mellé ami remek kísérő volt az erősen fűszeres kacsához. Egy fűszeres Kékfrankos telitalálat mellé!
Szólj hozzá!