Le Meridien Borvacsora 2014.10.02.

Az este borait a Csobánci Bormanufaktúra szolgáltatta.

 

Füstölt Angolna, chilis blini, mentás zöldborsó, julienne cukorborsó. Hozzá Olaszrizling 2011.

Az angolna nagyon feszes, tömör. Nincs túlgondolva, pont annyira van megfüstölve, hogy még a húsból és lehessen érezni egy kicsit. A többi elem is kitűnő, a halat tökéletesen kiegészítik, a chili frissítő, nem hagyja nyugodni az ízlelőbimbókat. Jó kis tányér. 4/5

A bor nekem nem ízlett. Érezhetően maradék cukros, kései szüretelésű bor. Viszont nekem állott, öreges, fás. Nekem nem tetszik, valami nem kerek ennél a bornál. 2/5

Füstölt Angolna, chilis blini, mentás zöldborsó, julienne cukorborsó

Nyúl Terrine, gesztenyemézes aszalt cékla, sütőtök julienne borsmustár-levél saláta, organikus sherry balzsam dresszing. Hozzá Aspirato 2013.

A terrine kellemesen hideg, tökéletesen van fűszerezve, a sütőtök édessége jól harmonizál a hússal. A cékla házi aszalású, a méz nem nyomja el az ízét, szépen belesimul a háttérbe. A balzsam dresszing itt sem hagyja ellaposodni a tányért. 4/5

80% Szürkebarátból készült bor, 20% Sárgamuskotállyal. Az arányok tökéletesek, szépek a savak, illatos, friss, üdítő. Jó bor. 4/5

Nyúl Terrine, gesztenyemézes aszalt cékla, sütőtök julienne borsmustár-levél saláta, organikus sherry balzsam dresszing

Rakott vadkacsa-confit polentával, barna csiperke és laska fricassée. Hozzá Kurucvér.

Az este legérdekesebb és legfinomabb tányérja. A konfitált vadkacsa polenta valami hihetetlen ízű. A vadkacsa "tépkedve" van a polenta rétegek közé töltve, csiperkével. Nagyon együtt vannak az ízek. A fűszerezés és a textúrák tökéletesek. A kacsamell és a laska is rendben van, de a polentával nem szállhat versenybe. 5/5

Nem évjáratos bor, mert két különböző évjárat Kékfrankosa és Pinot Noir-ja adja ezt a cuvée-t. Érezhető hordós jegyek, meggyes illat. A korty kicsit savas, van még ideje kerekedni, piros gyümölcsök és enyhe fűszeresség. 4/5

Rakott vadkacsa-confit polentával, barna csiperke és laska fricassée

Marhalapocka Gilgames jus-ben, homoki burgonya rózsa, gyökérzöldség rőzse. Hozzá Gilgames 2009.

A hús tökéletes állagú, puha mint a vaj. A zöldségek roppanósak, a burgonya rózsa jópofa, ugyanakkor ropogós. Ami viszont a tényér legszebb eleme az a jus. Olyan koncentrált és fűszeres, hogy fel akar robbanni az ember szájában. Ez is egy tökéletes tányér. 5/5

A Gilgames Merlot alapra épülő, ami nagyon jól áll neki, Kétséget kizáróan csúcsbor egy marék fahéjjal és hihetetlen kerek savakkal. A legjobb korban van, tökéletes. 5/5

Marhalapocka Gilgames jus-ben, homoki burgonya rózsa, gyökérzöldség rőzse

Fehér csokoládé gömb, túrókrémes birsalma zselé, forró csipkebogyó kompót. Hozzá Shaman Kadarka Aszú 2011.

Először a gömb érkezik, amire aztán meleg csipkebogyó kompótot folyatnak. A meleg kompóttól a csoki megolvad és bedől. A csoki édessége és a kompót savanykássága remek kontrasztot alkot, amihez a túrókrém jó kiegészítés. Minden íz egyben van, nem túl édes, nem túl savanyú, nem laposodik el. 4,5/5

Nem tudom mikor ittam utoljára ilyen különleges bort. Megmondom őszintén ha azt mondják eper vagy málnabort kóstolunk desszertnek azt is elhiszem. Mind illatban, mind ízben egy jó gyümölcsbor jegyeit hordozza. Hihetetlen hogy Kadarkából ilyet lehet csinálni, letehetetlen, egyedi, különleges 6/5

Fehér csokoládé gömb, túrókrémes birsalma zselé, forró csipkebogyó kompót