Larus Étterem - Valentin napi menü 2015

Nem először jártunk a Larusban, de megmondom őszintén utoljára még a Budai konyhafőnöksége alatt jártunk az étteremben. Akkor bár az ételek finomak voltak, semmi extrát nem nyújtott a menü és ahhoz képest az ára is borsos volt… Viszont most olyan ár-érték arányban kínálták Valentin-napi menüjüket, hogy elérkezettnek láttuk az időt, hogy megnézzük milyen változásokat hozott Várvizi Péter, az új séf. Érkezésünkkor első meglepetésünk az volt, hogy nem kaptunk étlapot az ünnepi menühöz, mondván az csak 17:00 után rendelhető! Viszont a kiszolgálónak szerencsére volt annyi esze, hogy megkérdezze a konyhán kiviheti-e az étlapot? Így végül zöld utat kaptunk és egy plusz menüsort, amit meg is rendeltünk egyből. Megjegyezem mindenhol az alábbi szöveggel volt hirdetve a menü: "A Larus Étteremben egész héten várjuk azokat, akik kettesben szeretnének lenni, egy meghitt ebéd vagy vacsora alkalmával, így nem csak Bálint napján van lehetőség ünnepelni!", szóval valószínűleg csak a pincér nézett be valamit.

Pikáns mangó "krém"

Az első fogás egy kis meglepetés volt, egy enyhén csípős, pikáns, hideg mangó leves. Kellemes és frissítő, imádom a mangót ez pedig nagyon mangó volt, szóval nem tudok rá rosszat mondani. Az a petrezselyem nem tudom mit keresett ott. 4,5/5

Pikáns mangó

Portóis libamáj flans, balzsamecetes zeller brunoise-zal

A libamáj eszméletlenül habos, könnyű, gyakorlatilag egy hab. Kellemesen hűvös, de nem hűtő hideg így a máj minden ízt meg tud mutatni magából. A zeller helyett finom pirítóst kaptunk, de nekem a zöldség nem is hiányzott. Amit a tányérnak mondania kellett, azt maradkétalanul hozta is. 5/5

Portóis libamáj flans, balzsamecetes zeller brunoise-zal

Sütőtök és cékla, ementáli sajttal sütve

Gyakorlatilag cékla "levesben" tálalt cékla és sütőtök szeletek, amire ementáli sajt van sütve. A zöldségek mind tökéletesen roppanósak, ámde nem kemények, úgy jó, ahogy van. A sajt nem hagyja az ízlelő bimbókat nyugodni, kiemeli az ízeket, de nem nyomja el. Nem vagyok vega, de ez jó 4,5/5

Sütőtök és cékla, ementáli sajttal sütve

Szent-Jakab kagyló, petrezselyem és mangó szósszal

Két kedvencem egy tányéron: a Szent-Jakab kagyló és a mangó. A mangó kicsit savasabb, citrusosabb mint az elején, ami tökéletes kontraszt a tökéletesen elkészített és méz édes kagylóhoz. Teljes íz orgia, a ropogósságot a pirított mangó szeletek képviselik. 5/5

Szent-Jakab kagyló, petrezselyem és mangó szósszal

Vajon pirult borjúszűz, zsályás spenótos sültburgonyával

A halhoz képest a húsos főétel messze nem olyan komplex. A krumpli szépen meg van pirítva, a spenótot elnyomja a zsálya és lássuk be, a krumpli is erősebb ízű, ezért inkább dekorációs jellege van. A szűz vaj puha, talán még egy kis kéreg fokozta volna az ízét. A szósz vagy mártás azonban nagyon híg és íztelen, nem ad hozzá semmit az élményhez, inkább elvesz. 3,5/5

Vajon pirult borjúszűz, zsályás spenótos sültburgonyával

Ananász, mézzel és zöldalmával

Kis frissítő a desszert előtt. A nagy szelet zöldalma nekem túlzás, szerintem a vékonyra vágott alma elég lett volna. Ezzel a plusz szelettel nekem tól savas és túl kemény lett a tányér. Ami az egész koncepciót összetartja az a vaníliás hab, ami szépen kiegészíti és összetartja a tányér elemeit. 3,5/5

Ananász, mézzel és zöldalmával

Valrhona körtés csokoládétorta, körtesorbetval

Nagyon csokis csokis csoki, ropogós talpon egy isteni körtesorbet-val. Nem túl édes, pont annyira túl csokis az egész amennyire kell. 5/5

Valrhona körtés csokoládétorta, körtesorbetval

Larus kekszválogatás

Végül a számlával két zacskó érkezik, 4-4 féle házilag készített keksszel. Nagyon jó ötlet és a kekszek is finomak voltak! 5/5

Larus kekszválogatás

Összességében tökéletes ünnepi ebédet kaptunk, fantasztikus ízeket, letisztult, intenzív ízekkel. A menü mellé 1-1 pohár prosecco is járt. Ennél jobb ár-érték arányú menüt el sem tudnék képzelni. Valószínűleg nem fogunk megint éveket várni egy újabb látogatásra az étterembe...