Tonhalas szélesmetélt

Ez egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Titka, hogy a legjobb minőségű olivaolaj kell hozzá, sok fokhagyma és persze házi készítésű szélesmetélt. A végeredmény egy tonhalas ízorgia, ami egy percre sem laposodik el.

Tonhalas szélesmetélt

  • 1 tonhalkonzerv
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál olivabogyó
  • 1 kiskanálnyi kapribogyó
  • 2 szál szardella
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 kisebb chili
  • 2 marék koktél paradicsom
  • 4 db. napon szárított paradicsom
  • 10 dkg. finomliszt
  • 10 dkg. rétesliszt
  • 2 tojás
  • 1 kanál vaj
  • löttyintésnyi tejszín
  • parmezán

 

  1. Jó előre készítsük el a tésztát. Jó sok tészta lesz ennyi lisztből, így jut is, marad is. Keverjük össze egy tálban, két csipet sóval, aztán csináljunk belőle egy kis vulkánt a konyhapulton. Az egyik tojás sáráját a másik egész tojással dobjuk a közepébe és szép ráérősen gyúrjunk belőle egy nem túl kemény tésztát. Ha ez megvan, legalább fél órát pihentessük a hűtőben folpakba tekerve.
  2. Ha a tészta kipihente magát tésztanyújtóval nyújtsuk a legvékonyabbra. Hogy milyen vastagok legyenek, azt mindenki döntse el maga ízlés szerint. Ha megvannak a felvágott tészták, akkor nekikezdhetünk a szósznak.
  3. Tegyünk fel legalább 5 liter sós vizet főni. Közben a legegyszerűbb ha egy tálba majdnem minden összetevőt a szószhoz előkészítünk. A koktél paradicsomot félbe vágjuk, a szárított paradicsomot, chilit, szardellát apróra vágjuk. Beledobjuk az edénybe, hozzáadjuk az olivabogyót. Felteszünk egy magas falú serpenyőt, és amikor már jó forró, mehet bele az olivaolaj. Ha már az is elég forró akkor hozzáadjuk a tál tartalmát és gyorsan belenyomjuk a fokhagymákat. Kevergetni nem kell, csak dobálva, rázogatva összeérlelni az ízeket.
  4. Itt mehet a forró vízbe a tészta. 1-2 perc kell neki, figyeljünk, nehogy túlfőjön. Kb. mikor feljön a víz tetejére már jó is. Közben a serpenyőbe beledobjuk a vajat, beleöntjük a tejszínt. Amikor a vaj elolvadt mehet bele a nagyobb darabokban hagyott, lecsöpögtetett tonhal és a petrezselyem. Összeforgatjuk és hozzáadjuk a tésztát. Óvatosan összekeverjük.
  5. Friss parmezánnal, chilivel, rukkolával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Tonhalas szélesmetélt

Tonhalas szélesmetélt

Tonhalas szélesmetélt

Tonhalas szélesmetélt