Le Meridien Borvacsora 2013.10.24

Amuse Bouche

Étvágygerjesztőnek egy nagyon finom lencsés halrudacskát kaptunk. A lencse egyik nagy kedvencem, ebben az esetben hidegen érkezett, de ez nem vett el semmit az ízéből. A halrudacska zseniális, ha Iglo bácsi ezt árulná, túró rudi helyett is ezt nassolnám. Ami kicsit furcsa volt viszont az a meleg halrudacska és a hideg lencse volt. Jobban tetszett volna ha mindkettő langyosan érkezik. Az étel mellé, fogadóitalnak finom pezsgőt is kaptunk, ami szintén kellemes volt. 4/5

Amuse Bouche

Williamkörtés aranydurbincs tatár. Hozzá Liszkay Pinot Noir Rosé

Az aranydurbincs volt az egyik kedvenc tengeri halam, főleg grillezve. Viszont ezek után már az aranydurbincs az egyik kedvenc halam, tatárnak elkészítve. Fantasztikusan el lett találva a durbincs és a hozzákevert alma aránya és ezek mérete. Egyszerűen ugyanakkor tökéletes fűszerezés, zseniális ízek! Az áfonyás málna dresszinges remek kísérő a hal mellé, felpezsdíti az ízlelőbimbókat. 5/5

Ez a fajta rosé sajnos pont nem az én stílusom. Inkább a terroir és az ásványosság dominál benne, mint a gyümölcsök. 3,5/5

Williamkörtés aranydurbincs tatár

Rostonsült fogas rózsaborsos karfiolpürével. Hozzá Liszkay Pinot Gris 2012

A hal tökéletes. Viszont a karfiol és a póréhagyma nekem nem tetszett. Ízre nem volt velük gond, viszont a pórénak így párolva furcsa az állaga. Talán fordítva kellett volna a köreteket elkészíteni, a póréből valamilyen püré, a karfiol csinos kis virágokban jobb lett volna. A hal veloute isteni, az ízek összhangja pedig elképesztő. 4/5

A Szürkebarát nagyon különleges színével hívja fel először magára a figyelmet. Ez a bor is hozza az ásványos jegyeket, de szépen nyílnak benne a gyümölcsök is. 4/5

Rostonsült fogas rózsaborsos karfiolpürével

Kakukkfüves erdei gyümölcs sorbet

Remek átvezető fogás. Frissítő és kiváló ötlet a gyümölcs és kakukkfű párosítás. Ha köretként jóban vannak, parféban miért is ne?

Kakukkfüves erdei gyümölcs parfé

Tonkás barberie kacsamell. Hozzá Liszkay Pinot Noir 2009

A kacsa íze és omlóssága tökéletes, viszont a bőre nem ropogós, amit én kicsit hiányoltam. Van még a tányéron egy zseniális gránátalmás kacsa jus, amiben a gránátalma nagy pozitív meglepetés. A sütőtökös polenta jó ötlet, jól el lett találva, a sütőtök nem nyomja el a polentát, csak kiegészíti. A tonkababot viszont sajnos nem nagyon lehetett érezni. 4,5/5

A bor nagyon finom, cseresznye, fűszerek, hosszú korty jellemzi. A kacsához tökéletes. 5/5

Tonkás barberie kacsamell

Comté sajt. Hozzá Liszkay Cuvée 2008

Nagyon jó ez a sajt! Eddig még nem volt hozzá szerencsénk, de mindenkinek csak ajánlani tudom. A vörösboros szőlő pedig remekül kiegészíti. Egyszerű, de zseniális ízkavalkád! 5,5/5

FInom cuvée, amiben megjelenik a meggy, cseresznye, egy kis sósságal, ásványossággal. Hosszú korty, ügyes hordó. Kellemes, de talán még érhet kicsit. 4,5/5

Comté sajt

Birsalma chiboust. Hozzá Liszkay Merlot 2008

A birsalma mint egy kis fűszer, végigkíséri a tejfagyit és remekül kiegészíti. A francia linzer kicsit jellegtelen ehhez a másik két csodás kísérőhöz képest. 4/5

A Merlot nem nagyon illik a desszerthez. Gyümölcsös, érett, klasszikus bor, az előző vörösökhöz képest viszont visszalépés. 4/5

Birsalma chiboust

Még egy gondolat az est "házigazdájáról" Liszkay Mihályról. Remek légkört teremtett egész estés zongorajátéka, ami a kiemelkedő kiszolgálás és ételek mellett csak tovább növelte az este fényét. Szuper volt!