Diós vargányakrém
Őszi, szezonális előétel. Dió és vargánya, az ősz ízei és olajban tartósított, napon szárított paradicsom, átmentve a nyár ízeit. Friss, házi, oliva olajon pirított kenyérrel az igazi.
- 1 marék vargánya átmosva és kockára vágva
- 4 normál csiperke kockára vágva
- 1 teáskanálnyi friss citromlé
- 1/2 teaáskanál őrölt kakukkfű
- 1/2 marék zúzott dió
- 1 teáskanál szójaszósz
- 2 db. aszalt, napon szárított paradicsom
- A jól átmosott, felaprított vargányát nyakon öntjük annyi forróvízzel, hogy pont ellepje. 15 percig félretesszük.
- Közben a csiperkét felaprítjuk. Egy tálban a szójával, citromlével, rozmaringgal jól összekeverjük és ezt is félre tesszük.
- Egy kis lábosba átdobáljuk a vargányát, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Annyi levet öntünk hozzá a vargánya vízéből, hogy majdnem ellepje. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. A végére pároljuk el róla a lé 90%-át.
- Közben a diót egy forró serpenyőn megpirítjuk.
- Az egészet betesszük egy turmixba, sózzuk, borsozzuk és a nekünk tetsző állagúra pürésítjük.
Szólj hozzá!