Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával
Milyen íze van a töknek? Nem, nem tökfőzelék íze! Én imádom a friss, gyalult tököt nyersen, vagy salátának, mert behűtve nagyon friss, nagyon jó állagú, könnyen ízesíthető. Szóval mi lenne, ha a sima tökfőzelék "levét" felváltanánk egy kellemesen langyos, sima, fűszeres szósszal? Sőt, az uncsi fasírt helyett egy extra ropogós rántott fetával dobnánk fel, aminek a sóssága még jobban segít az ízeknek érvénesülni? Ropogós - puha, sós-fűszeres, krémes-roppanós egyszerre, vagyis tökéletes! Ja, és persze szezonális!
- 0,5 kg. gyalult tök
- 1 kis fej hagyma
- 1 dl. fehérbor
- 2 cl. pálinka
- 2 dl. alaplé
- 1 tk. tárkonyos fehérborecet
- 3 dl. tej
- 3 dl. tejszín
- diónyi vaj
- friss kapor
- friss tárkony
- feta sajt
- kukorica pehely
- liszt
- tojás
- olaj
- A legtöbb ideig a szósz elkészítése fog tartani:
- Először a vajon és nagyon kevés olíva olajon pároljuk puhára az apróra vágott hagymát
- Felöntjük pálinkával és óvatosan begyújta megvárjuk, míg az alkohol elég. Végül nyakon öntjük a pálinkával és negyedére pároljuk
- Felöntjük az alaplével, ezúttal a haramdára pároljuk
- Felöntük a tejjel és a tejszínnel. Hozzáadunk tetszés szerintni mennyiségű kaprot, tárkonyt. A tűzhelyünk legkisebb lángján fél órát sűrítjük
- Átszűrjük nagyobb lyukú szűrőn. Átturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Szűrjük át mág egyszer, ezúttal a legfinomabb szűrőn engedjük át
- A tököt már könnyebb elkészíteni:
- Betesszük egy nagy tálba és forró vízzel bőven felöntjük
- Kevés tárkony, kapor, só mehet a vízbe
- 8-10 perc és leszűrjük, de óvatosan, szét ne essen
- Rántott feta:
- Összetörjük a kukorica pelyhet
- Zsemlemorzsa helyett használva a kukorica pelyhet bepanírozzuk a fetát és kirántjuk bő olajban