Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetávalMilyen íze van a töknek? Nem, nem tökfőzelék íze! Én imádom a friss, gyalult tököt nyersen, vagy salátának, mert behűtve nagyon friss, nagyon jó állagú, könnyen ízesíthető. Szóval mi lenne, ha a sima tökfőzelék "levét" felváltanánk egy kellemesen langyos, sima, fűszeres szósszal? Sőt, az uncsi fasírt helyett egy extra ropogós rántott fetával dobnánk fel, aminek a sóssága még jobban segít az ízeknek érvénesülni? Ropogós - puha, sós-fűszeres, krémes-roppanós egyszerre, vagyis tökéletes! Ja, és persze szezonális!

  • 0,5 kg. gyalult tök
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl. fehérbor
  • 2 cl. pálinka
  • 2 dl. alaplé
  • 1 tk. tárkonyos fehérborecet
  • 3 dl. tej
  • 3 dl. tejszín
  • diónyi vaj
  • friss kapor
  • friss tárkony
  • feta sajt
  • kukorica pehely
  • liszt
  • tojás
  • olaj

 

  1. A legtöbb ideig a szósz elkészítése fog tartani:
    1. Először a vajon és nagyon kevés olíva olajon pároljuk puhára az apróra vágott hagymát
    2. Felöntjük pálinkával és óvatosan begyújta megvárjuk, míg az alkohol elég. Végül nyakon öntjük a pálinkával és negyedére pároljuk
    3. Felöntjük az alaplével, ezúttal a haramdára pároljuk
    4. Felöntük a tejjel és a tejszínnel. Hozzáadunk tetszés szerintni mennyiségű kaprot, tárkonyt. A tűzhelyünk legkisebb lángján fél órát sűrítjük
    5. Átszűrjük nagyobb lyukú szűrőn. Átturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Szűrjük át mág egyszer, ezúttal a legfinomabb szűrőn engedjük át
  2. A tököt már könnyebb elkészíteni:
    1. Betesszük egy nagy tálba és forró vízzel bőven felöntjük
    2. Kevés tárkony, kapor, só mehet a vízbe
    3. 8-10 perc és leszűrjük, de óvatosan, szét ne essen
  3. Rántott feta:
    1. Összetörjük a kukorica pelyhet
    2. Zsemlemorzsa helyett használva a kukorica pelyhet bepanírozzuk a fetát és kirántjuk bő olajban

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával

Tökfőzelék újragondolva, rántott fetával