Óvári sertésszelet - újragondolva
Tipikus, mindent pakoljunk egymásra, vágjuk be a sütőbe "oszt jó lesz" kaja ez is, de ha minden alapanyagnak megadjuk a neki járó tiszteletet, akkor sokkal komplexebb és finomabb ételt kapunk. Az eredeti recept alapanyagait valamelyest módosítottam: a csiperke gomba maradt, de fafülgombával lett kiegészítve, az olvadt (óvári) sajt a tetejéről parmezán chipsszé alakult (és sajtos rizottóvá), a gépsonkát (amit elvből se veszek mert több benne az adalékanyag, mint a hús) kockára vágott Serrano sonka helyettesíti. A köret natúr rizs helyett sajtos rizottó (az eredeti receptben szereplő olvadt sajt itt kapcsolódik be) lett.
Az óvárihoz:
- fejenként 1-1 szelet, ujjnyi vastag sertéstarja enyhén megklopfolva
- 6 db. csiperkegomba
- 6 db. fafülgomba
- 1 marék apró kockára vágott Serrano sonka
- 20 g. vaj
- 0,5 dl. fehérbor
- 0,5 dl. alaplé
A rizottóhoz:
- 20g. vaj
- 1 liter alaplé
- 0,5 dl. fehérbor
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 120 g. rizottó rizs
- 1 marék reszelt óvári sajt
- 1 marék reszelt parmezán
- egy löttyintésnyi tejszín
- Szinkronban csináljuk a rizottót és a húst és akkor egyszerre végzünk mindennel!
- A rizottót a szokásos módon elkészítjük.
- Az óvárihoz egy grill serpenyőt felforrósítunk fel. A húst forgassuk olaj, só, bors keverékébe és szépen süssük meg. Vigyázzunk, ne forgassuk fölöslegesen és ne szárítsuk ki a húst!
- Amikor a hús kész, tegyük félre pihenni. A serpenyőbe borítsuk bele a gombákat és a sonkát. Ezeket is pirítsuk/grillezzük meg.
- Tegyük félre a gombát és a sonkát, a serpenyőbe öntsünk kb. fél deci alaplevet és ugyanennyi bort, plusz a vajat. Kapargassuk fel az "ízeket" a serpenyőből és sűrítsük be a szószt.
- A parmezán chipshez a parmezánt és az óvári sajtot keverjük össze. Sütőpapírral fedett serpenyőbe tegyünk 4 kis kupacot a sajtból és 180 fokos sütőben pirítsuk meg. A sajt szét fog folyni, de amikor kivesszük a sütőből és kihűlt, jó ropogós lesz.