Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsal

Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsalHétvégén kicsit improvizáltam, a pisztráng filével. A pisztrángoz ilyenkor télen három féle köretet gondoltam ki, sütőtök, zeller illetve répapürét is bátran ajánlok hozzá, kiegészítve frissen főtt céklával. Ami viszont az egész fogást feldobja a vaníliás narancs. Remekül illik a püréhez és a cékához is, sőt ki fogom próbálni húsokhoz is mert nagyon izgalmas és ízletes szósz lett belőle.

  • 1 pisztráng, kifilézve
  • 20 dkg. sütőtök, zeller vagy répa felkockázva
  • 1 fél narancs
  • 1 kk. barna cukor
  •  1/3 kk. vanília esszencia
  • 3-4 kisebb cékla
  • vaj
  1. Cékla: dobjuk fel a céklát főtt, forrásban lévő vízbe héjastól főni. Kb. 30-35 perc alatt megfő. Vigyázzunk, ne főzzük túl, ha egy fogpiszkálót könnyen bele tudunk szúrni már jó is. Vegyük ki a vízből és húzzuk le a héját. 4-be vágva tálalhatjuk.
  2. Püré: a kockára vágott zöldséget sós vízben főzzük meg. Amikor puha adjunk hozzá vajat és turmixoljuk le. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzhelyen kis lángon addig melegítjük amíg az állaga megfelelő nem lesz.
  3. Hal: vas serpenyőben, egy kis olivaolajon süssük meg a pisztrángot.
  4. Narancsszósz: a fél narancsot facsarjuk ki, majd a tűzhelyen egy kis fazékban kezdjük el főzni. Tegyük hozzá a cukrot, a vaníliát egy kis vajat és kicsit sűrítsük be. Langyosan tálaljuk.

Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsal

Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsal

Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsal