Pisztráng filé, téli zöldség pürével, vaníliás naranccsal
Hétvégén kicsit improvizáltam, a pisztráng filével. A pisztrángoz ilyenkor télen három féle köretet gondoltam ki, sütőtök, zeller illetve répapürét is bátran ajánlok hozzá, kiegészítve frissen főtt céklával. Ami viszont az egész fogást feldobja a vaníliás narancs. Remekül illik a püréhez és a cékához is, sőt ki fogom próbálni húsokhoz is mert nagyon izgalmas és ízletes szósz lett belőle.
- 1 pisztráng, kifilézve
- 20 dkg. sütőtök, zeller vagy répa felkockázva
- 1 fél narancs
- 1 kk. barna cukor
- 1/3 kk. vanília esszencia
- 3-4 kisebb cékla
- vaj
- Cékla: dobjuk fel a céklát főtt, forrásban lévő vízbe héjastól főni. Kb. 30-35 perc alatt megfő. Vigyázzunk, ne főzzük túl, ha egy fogpiszkálót könnyen bele tudunk szúrni már jó is. Vegyük ki a vízből és húzzuk le a héját. 4-be vágva tálalhatjuk.
- Püré: a kockára vágott zöldséget sós vízben főzzük meg. Amikor puha adjunk hozzá vajat és turmixoljuk le. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzhelyen kis lángon addig melegítjük amíg az állaga megfelelő nem lesz.
- Hal: vas serpenyőben, egy kis olivaolajon süssük meg a pisztrángot.
- Narancsszósz: a fél narancsot facsarjuk ki, majd a tűzhelyen egy kis fazékban kezdjük el főzni. Tegyük hozzá a cukrot, a vaníliát egy kis vajat és kicsit sűrítsük be. Langyosan tálaljuk.
Szólj hozzá!