Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkelFriss, halas fogás, amit azok is szeretnek akik nem szeretik a pontyot. A paradicsomszósz édeskés savassága és a marinált zöldségek roppanóssága remek kiegészítő a halhoz.

  • 1 szép szelet ponty filé
  • cukkini, sárgarépa, kápia paprika, cékla, brokkoli
  • 1 dl. passzírozott paradicsom
  • 0,5 dl. tejszín
  • petrezselyem
  • cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl. fehérbor
  • babérlevél
  • 1/2 tk. őrült koriander mag
  • 1/2 tk. szárított tárkony
  • 1 evőkanál tárkonyos fehérborecet
  • 0,5 liter alaplé
  • 1 tk. kapribogyó

Paradicsomos szósz:

  1. A paradicsomszószt a tejszínnel, ízlés szerinti (kb. fél teáskanál) cukorral, csipetnyi sóval felére sűrítjük

Petrezselyem olaj:

  1. Egy marék petrezselmyet kevés olviaolajjal és sóval, mozsárban teljesen krémesre "törjük"

Marinált zöldségek:

  1. Először a marináló alaplevet kell elkészíteni. Ehhez először a hagymát és a fokhagymát kevés olajon megpároljuk. 
  2. Mehet hozzá egy marék nagyon apróra vágva. Nagyon kicsi lángon 5 percig pároljuk. Nem szabad, hogy színt kapjon!
  3. Felöntjük a borral és haramdára sűrítjük.
  4. Mehet bele az alaplé, a babérlevél, az ecet, a korinader, petrezselyem szár, tárkony. A legkisebb lángon pároljuk, ameddig kb. harmadára nem sűrűsödik.
  5. Leszűrjük a marináló alaplevet, aztán visszatesszük a tűzre. A zöldségeket egyforma, apró kockákra vágjuk. A különböző zöldségeket más-más ideig kell főzni. A brokkoli és a cukkini 1-1 perc alatt kész, az mehet bele elsőnek. Aztán jöhet a paprika, neki két perc kell. A sárgarépa három perc alatt van kész. Végül jöhet a cékla, szintén három perc. A cékla legyen mindenképp az uolsó, különben minden zöldségünk szép rózsaszín lesz!
  6. A zöldségeket konyhai törlőn pihentetjük. A céklát külön! A végén amikor mindegyik száraz egy kis tálban, pár csepp olivaolajjal, a kapribogyóval és csipet sóval összekeverjük.

Ponty:

  1. A friss pontyfilét a szálkás részen sűrűn beirdaljuk, elroppantjuk az összes szálkát. Sütés előtt fél órával jól besózzuk.
  2. Nagy lángon, pár csepp olivaolajjal, bőrös felével lefelé jól megsütjük. Utána óvatosan megfordítva még a másik felét is megpirítjuk kicsit.

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel

Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel
Bőrén sült ponty, marinált zöldségekkel