Le Meridien Borvacsora 2013.11.21

Ezen a remek estén moldáv ételeket és borokat kóstolhattunk. A borokat a Vinaria din Vale borászat szolgáltatta. Az este folyamán az egyszerű moldáv ételeket tökéletesen elkészítve és ötletesen tálalva kóstolhattuk, a konyha ezen az estén nagyon kitett magáért. A borok az ételekhez képest gyengék voltak, ez alól a Rosé jelentette az egyetlen kivételt.

Csirkemájkrémmel töltött tojás, doina saláta. Hozzá Feteasca 2012.

Egyszerű, nem túl előkeltő fogás, viszont remekül van elkészítve és nagyon jó alapanyagokat használtak hozzá, így megállja a helyét előételnek. Moldovában a májkrém gyakori előétel, ilyen jó minőségben elkészítve átvehetjük nyugodtan ezt a szokásukat. 4,5/5

Különleges bor, leginkább Ranjaihoz tudnám hasonlítani. Szép, szalmasárga szín, kicsit füves illat, 100% Feteasca fajtából. 3,5/5

Csirkemájkrémmel töltött tojás, doina saláta

Gombás csirkemell tekercs, grillezett zöldségek. Hozzá Rosé 2012.

Ez az étel is amilyen egyszerű, annyira finom. Paprikás, gombás tekercs, tökéletesen elkészítve, semmi cicoma, csak remek ízek. 4/5

100% Cabernet Sauvignon-ból készült Rosé, ami óriási meglepetésre hihetetlen intenzív eper ízt és illatot áraszt magából. Ennyire könnyed, epres rosét rég ittam, az este legjobb bora. 5/5

Gombás csirkemell tekercs, grillezett zöldségek

Chiftelute, húsgombócok tejszínes kapormártásban. Hozzá Merlot 2011.

Gyönyörű tényér. A tejszínes tökfőzeléken egy kupac rizs, amin a "húsgombóc" trónol. Ez is egy hagyományos moldáv/román étel, tulajdonképpen panír nélküli, fűszeres fasírt. A kapor nem nyomja el a többi ízt, nagyon jól ki lett egyensúlyozva az étel. A rizs már-már mintha rizottó lenne, annyira krémes. A rizzsel és tökkel tökéletes. 4,5/5

Nem túl érdekes bor, teljesen átlagos Merlot, kicsit karcos savakkal. 3,5/5

Chiftelute, húsgombócok tejszínes kapormártásban

Marharagú, túrós puliszka. Hozzá Cabernet Sauvignon 2011.

A hús tökéletesen van fűszerezve, szétolvad a szájban, egészséges, nagy kockákban kapjuk. A rizs már már rizottó krémességű, a puliszkában a túró és kukorica aránya tökéletes, egyik sem nyomja el a másikat. Remek ötlet, hogy nem a raguban, hanem külön tálalták a répákat, jót tett az ételnek a répa kiegészítő édessége. A puliszka is kiválóan sikerült, a ragu + puliszka páros tökéletes, nagyszerű főfogás. 5/5

Klasszikus Cabernet jegyek, simulós, érett bor, remek páros az étel mellé. 4/5

Marharagú, túrós puliszka

Dióval töltött aszaltszilva, tejszínhab. Hozzá Cahor 2011.

Nagyon szép pohár desszert, aki szereti a szilvát, az nem tud benne csalódni. A diós töltelék habkönnyű, nincs túlcukrozva, így az édes szilva jól tud dominálni. A tejszínhab keretbe foglalja az ízeket. 4,5/5

Édes vörös, az édes desszerthez. Érezhetően a túlérett Merlot dominál benne, rengeteg alkohollal. Érdekes, egyszer megpróbálható bor… 3/5 

Dióval töltött aszaltszilva, tejszínhab