Le Meridien Borvacsora 2013.11.21
Ezen a remek estén moldáv ételeket és borokat kóstolhattunk. A borokat a Vinaria din Vale borászat szolgáltatta. Az este folyamán az egyszerű moldáv ételeket tökéletesen elkészítve és ötletesen tálalva kóstolhattuk, a konyha ezen az estén nagyon kitett magáért. A borok az ételekhez képest gyengék voltak, ez alól a Rosé jelentette az egyetlen kivételt.
Csirkemájkrémmel töltött tojás, doina saláta. Hozzá Feteasca 2012.
Egyszerű, nem túl előkeltő fogás, viszont remekül van elkészítve és nagyon jó alapanyagokat használtak hozzá, így megállja a helyét előételnek. Moldovában a májkrém gyakori előétel, ilyen jó minőségben elkészítve átvehetjük nyugodtan ezt a szokásukat. 4,5/5
Különleges bor, leginkább Ranjaihoz tudnám hasonlítani. Szép, szalmasárga szín, kicsit füves illat, 100% Feteasca fajtából. 3,5/5
Gombás csirkemell tekercs, grillezett zöldségek. Hozzá Rosé 2012.
Ez az étel is amilyen egyszerű, annyira finom. Paprikás, gombás tekercs, tökéletesen elkészítve, semmi cicoma, csak remek ízek. 4/5
100% Cabernet Sauvignon-ból készült Rosé, ami óriási meglepetésre hihetetlen intenzív eper ízt és illatot áraszt magából. Ennyire könnyed, epres rosét rég ittam, az este legjobb bora. 5/5
Chiftelute, húsgombócok tejszínes kapormártásban. Hozzá Merlot 2011.
Gyönyörű tényér. A tejszínes tökfőzeléken egy kupac rizs, amin a "húsgombóc" trónol. Ez is egy hagyományos moldáv/román étel, tulajdonképpen panír nélküli, fűszeres fasírt. A kapor nem nyomja el a többi ízt, nagyon jól ki lett egyensúlyozva az étel. A rizs már-már mintha rizottó lenne, annyira krémes. A rizzsel és tökkel tökéletes. 4,5/5
Nem túl érdekes bor, teljesen átlagos Merlot, kicsit karcos savakkal. 3,5/5
Marharagú, túrós puliszka. Hozzá Cabernet Sauvignon 2011.
A hús tökéletesen van fűszerezve, szétolvad a szájban, egészséges, nagy kockákban kapjuk. A rizs már már rizottó krémességű, a puliszkában a túró és kukorica aránya tökéletes, egyik sem nyomja el a másikat. Remek ötlet, hogy nem a raguban, hanem külön tálalták a répákat, jót tett az ételnek a répa kiegészítő édessége. A puliszka is kiválóan sikerült, a ragu + puliszka páros tökéletes, nagyszerű főfogás. 5/5
Klasszikus Cabernet jegyek, simulós, érett bor, remek páros az étel mellé. 4/5
Dióval töltött aszaltszilva, tejszínhab. Hozzá Cahor 2011.
Nagyon szép pohár desszert, aki szereti a szilvát, az nem tud benne csalódni. A diós töltelék habkönnyű, nincs túlcukrozva, így az édes szilva jól tud dominálni. A tejszínhab keretbe foglalja az ízeket. 4,5/5
Édes vörös, az édes desszerthez. Érezhetően a túlérett Merlot dominál benne, rengeteg alkohollal. Érdekes, egyszer megpróbálható bor… 3/5