Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval

Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval

Kicsit ijesztőnek tűnhet elsőre, de nem kell aggódni, ha ismerjük a jó rizottó titkát. Ami nagyon fontos, hogy nehogy bárki is valami bolti A rizst használjon, mert nem lesz jó! Vegyünk rendes rizottó rizst, mert anélkül nem ér semmit!


Hozzávalók:

  • 120g rizs
  • 1 kis fej hagyma felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1/2 "rúd" sertészsűz (olivaolaj + só + bors-ban megforgatva)
  • egy marék egész dió, mozsárban darabosra törve
  • 1/2 liter házi alaplé
  • 1/2 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál Garam Masala
  • 1 dl fehérbor
  • 6-8 aszalt paradicsom (én az olajban elrakottat szoktam venni, ezt jó alaposan leöblítem) csíkokra vágva
  • reszelt parmezán
  • 40g francia vaj

 

Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval

Ez tipikusan egy olyan étel, ahol ha mindent jól előkészítünk és minden konyhai műveletnek egyszerre állunk neki, akkor 20 perc alatt az asztalon az étel.Kezdetnek melegítsük elő a sütőt 200 fokra, vegyünk elő egy kisebb serpenyőt és nagyobb, mélyebbet, illetve egy grill serpenyőt.

    1. Kezdjük a rizottóval: a nagy, mély serpenyőt közepes lángra hevítjük, majd öntsünk bele olivaolajat. Közben felkerülhet egy másik, kis lángra a tört dió a kicsi serpenyőben, illetve a grill serpenyő is mehet melegedni. Amikor az oliva olaj elég melegbeletesszük a hagymát és nagyon ügyelünk, nehogy megégjen! Ha a hagyma üveges lett mehet bele a fokhagyma és a rizs, a hagymákra továbbra is nagyon figyelünk és néha megkeverjük. Eközben néha a diót megforgatjuk kicsit, nehogy megégjen valamelyik oldala. A forró grillre mehet a sertésszűz. Ezt oldalanként néhány percig sütjük majd, hogy szép kérget kapjon.
    2. Pár perc pirítás után a rizshez öntjük a bort és majdnem teljesen elforraljuk. Ekkor jöhet bele a paradicsom, majd miután ezt is megkevertük jöhet bele az első merőkanál alaplé (az alaplevet is folyamatosan melegen tartjuk). Innentől kezdve a szokásos rizottós kevergetés kezdődik: ha elfőtt a leve mindig utána pótolunk és 15-18 percig lehetőleg folyamatosan kevergetjük.
    3. A rizottó kevergetés közben befejezzük a húst és a diót.
      1.  Ha a húson körbe értünk és mindegyik oldalán szép kérget kaptunk betesszük a sütőbe. Pár percenként megnézzük majd hogy áll és ha már kicsit "visszarúg", akkor elkészült. A sütőből kivéve 4-5 percig pihentetjük. A finoman illatozó diót is be tudjuk fejezni: hozzáadjuk a mézet, a garam masalát és pár evőkanál vizet. Ha a diókat szépen egyenletesen bevont a mézes masala kéreg még egy kicsit pirítjuk (jót tesz a fűszereknek) és kész is vagyunk, félretehetjük.
      2. Eközben a rizottó: ha kezd fogyni az alapé kezdhetjük kóstolgatni a rizst, nehogy szétfőjön! Mint a jó tésztánál itt sem a trugymós állag a cél! Ha úgy ítéljük meg, hogy már majdnem jó, leállunk az alaplé adagolással, a maradék levet kell elfőzni (ha még van rajta). Ezek után mehet hozzá a vaj és egy egészséges adag reszelt parmezán. Összeforgatom és még kb. fél percig főzöm.
    4. Tálalhatunk. Rizottó + 3 szép szelet sertésszűz, megszórva a fűszeres dióval! Nagyon finom lett, köszönöm az ötletet a Kistücsök étteremnek!

Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval

Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval