Sertésszűz fűszeres dióval,szárított paradicsomos rizottóval
Kicsit ijesztőnek tűnhet elsőre, de nem kell aggódni, ha ismerjük a jó rizottó titkát. Ami nagyon fontos, hogy nehogy bárki is valami bolti A rizst használjon, mert nem lesz jó! Vegyünk rendes rizottó rizst, mert anélkül nem ér semmit!
Hozzávalók:
- 120g rizs
- 1 kis fej hagyma felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1/2 "rúd" sertészsűz (olivaolaj + só + bors-ban megforgatva)
- egy marék egész dió, mozsárban darabosra törve
- 1/2 liter házi alaplé
- 1/2 evőkanál méz
- 1/2 teáskanál Garam Masala
- 1 dl fehérbor
- 6-8 aszalt paradicsom (én az olajban elrakottat szoktam venni, ezt jó alaposan leöblítem) csíkokra vágva
- reszelt parmezán
- 40g francia vaj
Ez tipikusan egy olyan étel, ahol ha mindent jól előkészítünk és minden konyhai műveletnek egyszerre állunk neki, akkor 20 perc alatt az asztalon az étel.Kezdetnek melegítsük elő a sütőt 200 fokra, vegyünk elő egy kisebb serpenyőt és nagyobb, mélyebbet, illetve egy grill serpenyőt.
- Kezdjük a rizottóval: a nagy, mély serpenyőt közepes lángra hevítjük, majd öntsünk bele olivaolajat. Közben felkerülhet egy másik, kis lángra a tört dió a kicsi serpenyőben, illetve a grill serpenyő is mehet melegedni. Amikor az oliva olaj elég melegbeletesszük a hagymát és nagyon ügyelünk, nehogy megégjen! Ha a hagyma üveges lett mehet bele a fokhagyma és a rizs, a hagymákra továbbra is nagyon figyelünk és néha megkeverjük. Eközben néha a diót megforgatjuk kicsit, nehogy megégjen valamelyik oldala. A forró grillre mehet a sertésszűz. Ezt oldalanként néhány percig sütjük majd, hogy szép kérget kapjon.
- Pár perc pirítás után a rizshez öntjük a bort és majdnem teljesen elforraljuk. Ekkor jöhet bele a paradicsom, majd miután ezt is megkevertük jöhet bele az első merőkanál alaplé (az alaplevet is folyamatosan melegen tartjuk). Innentől kezdve a szokásos rizottós kevergetés kezdődik: ha elfőtt a leve mindig utána pótolunk és 15-18 percig lehetőleg folyamatosan kevergetjük.
- A rizottó kevergetés közben befejezzük a húst és a diót.
- Ha a húson körbe értünk és mindegyik oldalán szép kérget kaptunk betesszük a sütőbe. Pár percenként megnézzük majd hogy áll és ha már kicsit "visszarúg", akkor elkészült. A sütőből kivéve 4-5 percig pihentetjük. A finoman illatozó diót is be tudjuk fejezni: hozzáadjuk a mézet, a garam masalát és pár evőkanál vizet. Ha a diókat szépen egyenletesen bevont a mézes masala kéreg még egy kicsit pirítjuk (jót tesz a fűszereknek) és kész is vagyunk, félretehetjük.
- Eközben a rizottó: ha kezd fogyni az alapé kezdhetjük kóstolgatni a rizst, nehogy szétfőjön! Mint a jó tésztánál itt sem a trugymós állag a cél! Ha úgy ítéljük meg, hogy már majdnem jó, leállunk az alaplé adagolással, a maradék levet kell elfőzni (ha még van rajta). Ezek után mehet hozzá a vaj és egy egészséges adag reszelt parmezán. Összeforgatom és még kb. fél percig főzöm.
- Tálalhatunk. Rizottó + 3 szép szelet sertésszűz, megszórva a fűszeres dióval! Nagyon finom lett, köszönöm az ötletet a Kistücsök étteremnek!