Kompót Borvacsora Légli Gézával - 2014.12.12

Először jártunk a Kompót bisztróban. Maga a hely tökéletesen hozza az egy bisztrótól elvárható egyszerűséget, nem tolakodó a berendezés, nagyon otthonosan érezheti magát itt az ember. A kiszolgálás nem tolakodó, de figyelmes. Házi szikvíz jár a vacsora mellé, amit kérés nélkül azonnal cserélnek ha elfogy, nem vagyunk elhanyagolva, többször rákérdeznek az ételek minőségére. Viszont nagy hiányosság, hogy két boros pohárral kóstoltuk végig a 7 tételt, néha azért nem ártott volna cserélni őket (főleg mondjuk a csúcsborok előtt), illetve volt hogy fehérboros pohárba került a vörös ami egy borvacsora esetén elég gáz...

Aperitiff - Májas, pirítóson, Hozzá Kislaki Gyöngyözőbor és Rosé 2014.

Kedves kis meleg pirítós langyos májassal, durva borssal és snidlinggel. A májas nagyon finom és nagy jó, hogy pont olyan meleg mint a pirítós maga, ami nagyon kiemeli az ízét. Viszont óriási hiba a toast kenyér! Nem hiszem el, hogy ha a konyha reggel óta üzemel akkor nem lehet sütni este 7-re egy adag házi kenyeret valamelyik sütőben, vagy valamelyik pékségben venni jó minőségű, friss, kovászos kenyeret! Ezt a kenyér kérdést sose fogom megérteni… 2/5

Két nagyon friss bor. A gyöngyözőbor Leányka és Chardonnay fajtából készült. Nagyon friss, nagyon vibráló, nagyon üde. Remek tétel. 4,5/5 A rosérol nem sikerült megtudnom milyen fajtákból készült de kivételesen könnyű és gyümölcsös, jobb nem is lehetne. 5/5

Májas, pirítóson

Fenyőmagos ruccola saláta napon szárított paradicsommal. Hozzá Jányos-hegyi Rizling 2013.

Ezt az ételt inkább nem minősíteném! Egy marék rukkola 3 db paradicsommal, fenyőmaggal és bagettel. Ez nem étel, hanem köret… Hol van a tányér főszereplője? Nem értem mi ez… 0/5

A Rajnai Rizling nagyon friss, üde ízű, vibráló savakkal. Citrusos illata veri az ízét ami kissé visszafogott, de nagyon fajtajelleges. 4/5

Fenyőmagos ruccola saláta napon szárított paradicsommal

Csicsóka krémleves szarvasgomba olajjal. Hozzá Dávid Sauvignon Blanc 2013.

A leves ízesítése tökéletes! Forró érkezik, illatozva, az aljá jól megfőtt csicsóka darabokkal. Szép példája a szezonális alapanyagok okos felhasználásának. Talán valami kis szín még jól jött volna a tányérra! 4,5/5

Nem egy klasszikus Sauvignon. Értem én, hogy teljesen érett szőlőből van, emiatt más illat és ízanyagokat (értsd szinte semmilyen) produkál, de szerintem ha a plusz adalékanyag és borkezelések nélkül egy éretlen szőlőből jobb tétel születik, akkor ostobaság azt nem kihasználni... Tipikus egy palackos bor, mert egyszer különleges, de többet nem vennék belőle, mivel van jobb is a piacon! 3/5

Csicsóka krémleves szarvasgomba olajjal

Grillezett kacsamáj céklás pityóka krémmel. Hozzá Pinot Noir Válogatás 2012.

Az este legjobb étele. A kacsmáj magáért beszél, kicsit talán még lehetne roppanósabb a kérge. A püré nem rossz, szépen kiegészíti a májat, kell is a tartalmas pityóka a zsíros máj mellé! A cékla chips jó ötlet, kell a ropogós a tányérra. 4,5/5

Nagyon jó Pinot, a sötétebb tételek képviselője. A tanninok szépen kisimultak, nem tolakodók pedig egy közepesen érett bornak várnánk. Minden klasszikus Pinot jegyet szépen hozó, remek bor. 5/5

Grillezett kacsamáj céklás pityóka krémmel

Marhapofa knédlivel. Hozzá János-hegyi Merlot 2012.

Az arányokkal vannak bajok, annyi knédlit kapunk, aminek a fele is elég lenne. A pofa tökéletesen omlós, elolvad a szájban. A szószt még sűrítettem volna, túl folyós egy ilyen szép ételhez. Viszont legalább jól van fűszerezve. 4/5

Az este legjobb bora. Nehéz jó Merlot-ot csinálni. Szilvás, szegfűszeges illat, szép tanninok és savak. Az egyik kedvenc Merlot-om lett… 5/5

Marhapofa knédlivel

Sándor Tamás bükki kézműves sajt. Hozzá Cabernet Franc válogatás 2011.

Megint ez a kenyér… A sajt viszont zseniális hegyi sajt, szép, hosszú érlelési jegyek. A sajt és a dió remek, a paradicsomot sem értem :( A sajt 5/5 a tányér ennek megfelelően 2,5/5

Ez a bor nagy csalódás. A Franc a kedvenc fajtám, de itt nem mutatja meg mi rejlik benne. Illatában kellemesen fűszeres, de az íze jellegtelen, nincs benne sok értékelhető. 3/5

Sándor Tamás bükki kézműves sajt

Eper fondant.

Eper, decemberben? Ne már! És a tálalás is jajjj... 1/5

Eper fondant

Gondolom, ha a Sauvignon Blant-ot teljes érettségben szedik mert az éretlen szőlő elfogadhatatlan, akkor a túlérés is az. Ezért desszert bort nem kaptunk, mert nincs ilyen tétele a pincészetnek. Kár :(

 

Összességében Légli Gézától szép borokat kóstolhattunk. A vörösök egyértelműen verik a mezőnyt, megerősítve engem ismét abban, hogy a Balaton környékén érdemes kékszőlő fajtákat termeszteni, mert csodálatos borok születhetnek! Az étterem összességében felemás érzelmeket ébresztett bennem. Az ételek összességében unalmasok voltak. A kreativitás és merészség nyomokban sem lelhető tetten az ételekben sajnos, de az alapanyagok elkészítése és a fűszerezés mindig rendben volt. Érthetetlen a szezonális fogások után az eper fondant, a "saláta" és a rendes kenyér hiánya. Azt kell mondjam, sajnos nagyon sok jobb bisztrót tudnék mondani, de ezen a környéken valóban ez az egyetlen alternatíva (sajnos). Aki a hagyományos ízeket keresi mindenféle finesz nélkül, annak ajánlom ezt a helyet.