Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.

Érdekes estét zártunk nemrég a Buddha-Bar Hotel éttermében, ahol ázsiai ízeket próbáltak meg remek magyar borokkal párosítani. Az eredmény kétségbe ejtő.

Már maga a hely is több mint érdekes. Értem én, hogy nagyon divatosak vagyunk és trendik, de ez már enyhe túlzás ami itt van. Az egész étterem olyan sötét, mintha egy kriptában üldögélne az ember (a borok csillogását, színeit pl. egyáltalán nem lehet látni, ami egy borvacsorán nem túl ideális...), a falak feketék és vörösek, a csillárokban 5 wattos izzók szolgáltatják a homályt. A székek kényelmetlenek, az asztal alacsony, 1 óra után, a kaják felett görnyedve egy életre megutálja őket az ember. Az külön kuriózum, hogy sikerült azt megoldani, hogy a hotelből a saját! éttermébe nem lehet eljutni, csak ha kimegyünk az utcára és megkerüljük az egész háztömböt!Az ültetéssel is komoly gondok akadtak, hiszen sikerült 1 példányt nyomtatni a foglalt asztalokról, amit az egyik pincér lelkesen magával vitt, nehogy bárki más fogadni tudja a vendégeket és persze ilyenkor érkezik egyszerre mindenki... 

Ennyit az étteremről, nézzük az ételeket:

Fűszeres edamame bab. Hozzá Füleky Muskotály 2012.

Itt ért minket az első döbbenet. Az ember azt gondolná, valami komplexebb bab püré friss házi kenyérrel, vagy bármilyen szakácstechnikai bravúrt bemutató ételt kapunk. Na erre elénk csaptak egy leveses pohárkát, benne a kicsit megpárolt hüvelyes babbal, ami meg volt szórva valami zacskós fűszerporral! És ennyi! Félreértés ne legyen, nagyon finom volt a bab, de ez egy 5 csillagos hotel éttermében, egy borvacsorán hogy kerülhet az asztalra? Arról már nem is beszélve, hogy ha az ember a bort is itta hozzá, kifejezetten rosszul esett, annyira ütötte egymást az étel és a bor. Adok rá egy fél pontot, mert maga a bab, ha kézzel kiturkáltuk a hüvelyéből, akkor finom volt. 0,5/5

Kár volt ez a jó bort ilyen étellel elrontani. 4,5/5

Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.

Tavaszi tekercsek mangós-maracujás szósszal. Hozzá Füleky Furmint 2011.

Második fogásunk szintén alaposan el volt baltázva. Imádom a tavaszi tekercset és ezt a szószt is, de valahogy most egyiket se sikerült jól eltalálni. A tekercseknél annyi koriandert sikerült beletömni a töltelékbe, hogy azt éreztem, egy marék koriander levelet rágcsálok. Hogy mi volt még benne ezen kívül azt nem tudnám megmondani, mert a sötét miatt nem láttam mit eszek, a rengeteg koriander miatt meg mást nem éreztem. A szósz meg túl savanykás lett valamitől, még a tekercshez se volt jó, a borhoz meg egyenesen pocsék.  0,5/5

Szintén egy remek bor, virágos illattal, jó savakkal, fiatalos, üde tétel. 4/5

Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.


Teszek egy kis kitérőt, mert nem állhatom meg a "felszolgálók" alkalmatlanságát. Miután egy kés és villát is felhasználtunk ehhez az ételhez elegánsan otthagytuk a tányér szélén a koszos evőeszközt, hogy elvihetik. Na erre valami csoda folytán a pincér leányzó úgy döntött, ő azt el nem viszi, hanem a tányér széléről a koszos evőeszközöket, szalvétát szépen visszatette az asztalra! Hát ilyet én még nem láttam! Aztán mikor legközelebb sikerült elvitetni vele az evőeszközöket, akkor nem kaptunk másikat, csak miután kétszer szóltunk...

Másik érdekesség, hogy az este egész ideje alatt két DJ. gondoskodott a zenéről. Hogy ez is minek? Toljanak be a 73 Buddha-Bar válogatás lemezből egyet repeat all-ra aztán kész, senkit nem érdekel, inkább a személyzetre költsék a pénzt ne két benyugtatózott lemezhuszárra!

Tonhal avokádóval, lazac ropogós wontonnal, scampi yuzuval. Hozzá Szeleshát K2 Kékfrankos 2009.

Nem volt ez annyira rossz, mint az eddigiek. De jó sem, csak a friss hal megmentette a 3 kis szuflés csészében felszolgált tatárt. A tonhalas még ízlett is, a másik kettő nem. Az adagokkal komoly bajok vannak a konyhán, nem tudom hogy kellett volna beosztani az 1 tálhoz 1 darab chips mennyiséget, de nyilván velem van a hiba, mert sehogy sem sikerült. 2/5

Remek kékfrankos, szederrel, áfonyával, jó savakkal. 4/5

Japán marhahúsos tekercsek gyömbéres miso szósszal. Hozzá Szeleshát Háromfiú 2008.

A teljes döbbenet fogása. A FŐFOGÁS, ami megmutatja egy konyha valódi értékét! Hát megmutatta. Két féle képen elkészített tészta batyuk és mellé a szósz. A szósz önmagában nagyon rossz, a batyukban a hús szintén nem egy nagy szám. A sült batyunk az állaga tökéletes, ropogós, a főttnek se íze, se bűze. Viszont ha batyut a szósszal keverjük akkor újabb értelmet kap az egész és máshogy rossz mint külön-külön. Nem jó, a borhoz nem illik. 1,5/5

Csúcsbor. Az első olyan bor, aminek megvolt az ereje, hogy az étel mögül is megmutassa magát, ezzel végre le lehetett öblíteni a rossz ízeket. Erdei gyümölcsös, szilvás jegyek, hihetetlen krémesség, bársonyosság, remek tanninok. 5/5

Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.

Brie sajtos torta naranccsal és étcsokoládéval. Szeleshát Syrah 2011.

Már elkönyveltük, hogy itt főzni nem nagyon tudnak, annál nagyobb meglepetés volt, hogy milyen jók a desszertek. A brie sajt és az étcsoki nagyon egymásra találtak. A kis kosárka állaga tökéletes, a sajt kellően megpirult. És végre azt lehet mondani, hogy a borral is összhang van! A 3 vörösbor közül ez volt a leggyengébb, de ezzel az étellel tökéletes párosítás. 4/5

Szilvás, kicsit dohányos, elég vaskos tétel. Talán még kéne neki egy kis idő, hogy jobban összeérjen. 3,75/5

Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.

Kardamonos sárgabarack szuflé mangó sorbet-va. Hozzá Füleky 6 puttonyos aszú 2007.

Na ez a teljes megváltás. A meleg szuflé zsákutca a hideg bor és sorbet mellett, az hagyjuk is. Viszont a mangós sorbet és a bor mangós íze valami elképesztő összhangot teremt! Az étel magában finom, nincs vele gond, ha bor nélkül kóstoljuk akkor 4,5/5

Ha valaki karácsonyra aszút akar majd ajándékozni valakinek, akkor ilyet vegyen. Az eddigi legfinomabb aszú, amit valaha kóstoltam. Nagyon friss, nagyon üde, nagyon gyümölcsös. Zseniális! 6/5

Buddha-Bar Hotel Borvacsora 2013.07.18.

Összefoglalva az estét, ez is egy "itt is voltunk" típusú hely. Az ételek mondjuk ki, nem finomak! A borokhoz semmi közük nem volt. A kiszolgálás gyenge, a hely kellemetlen. A desszertek rendben vannak. Plusz adalék, hogy a 6 fogásos vacsorát nagy gyomorkorgással zártuk, annyira szűken mérik (pedig nem vagyunk nagyétkűek) és mindezért 13-14.000 Ft/fő árat elkérni a vicc kategória.
Az estét a borászok mentették meg, akik nagyon közvetlenek és jófejek, illetve a háromfiú és az aszú. Megmondom őszintén ilyen ár/érték arányban még a kipróbálásra sem ajánlom az éttermet.