Csülkös babfőzelék

Csülkös babfőzelék

Imádom a babfőzeléket. Nem tudom miért nekem a gyöngybabos változat a kedvencem, de bármilyen babból elkészíthetjük. A babfőzelék legfontosabb eleme a füstös alaplé. Ehhez a legjobb minőségű füstölt csülköt érdemes beszerezni, ami nincs agyon füstölve és sózva!

Az alaplé:

  • 40dkg csontos füstölt csülök vagy 25dkg csontról levágott színhús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring/kakukkfű
  • fél csokor petrezselyem
  • 5 szem bors
  • 1 babérlevél
  1. ezzel nem kell sokat vacakolnunk, minden belerakunk egy lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és lefedve addig főzzük (kb. 1,5 óra), amíg a hús le nem válik a csontról. Ha színhússal csináltuk akkor addig főzzük míg puhára nem fő.
  2. ha csontos csülköt főztünk, akkor arról levagdossuk és nagyobb darabokra vagdossuk a húst. A húst félretesszük, az alaplevet leszűrjük, félretesszük, a csontra nem lesz már szükségünk.

A főzelék:

  • 20dkg bab, előző este beáztatva
  • 1 babérlevél
  • 1 kis fej hagyma felaprítva
  • 1 fokhagyma felaprítva
  • pirospaprika
  • 1 paradicsom kockára vágva
  • zsír
  • 1 teáskanál keményítő
  1. a felforrósított zsíron megdinszteljük a hagymát
  2. rádobjuk a fokhagymát, párszor átkeverjük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával
  3. mehet bele a bab, babérlevél, a paradicsom és annyi alaplé, hogy ellepje
  4. a babot addig főzzük, míg meg nem puhul, közben az alaplevet ha elfőne, pótoljuk
  5. amikor puha a bab, beletesszük a húst és egy teáskanál keményítővel besűrítjük

Tejföllel, friss kenyérrel a legfinomabb.

Csülkös babfőzelék

Csülkös babfőzelék