Vajban konfitált lazacfilé, párolt zöldségekkel, zelleres burgonyapürével
Ez is egy olyan recept, ami nehezebben hangzik, mint amilyen. Krumpli pürét gondolom már mindenki csinált, ez csak egy kis zellerrel dobjuk fel kicsit. A párolt zöldségen remélem ma már senki sem a trugyissá főt rettenetet érti, hanem egy roppanós, friss, jóízű zöldség köretet, amin minden a zöldségek minőségén műlik, mi maximum elrontani tudjuk. Ami pedig végkép pofon egyszerű az a konfitált lazac, de ezt mindjárt látni is fogjátok.
Zelleres krumplipüré:
- 300g burgonya, kockára vágva
- 120g zeller kockára vágva
- 40g vaj
- 60ml tejszín
- Forrásban lévő sós vízbe puhára főzzük a burgonya és zeller kombinációját
- Amíg ezek főnek a tejszínből verünk egy kemény habot
- Leszűrjük a zöldségeket, hozzáadjuk a vajat és krumplinyomóval összetörjük és óvatosan hozzákeverjük a tejszínt (ettől kicsit könnyebb lesz, mintha csak simán beleöntenénk a tejszínt, de nem feltétlenül kell ezzel vacakolni)
Párolt zöldségek
- 1 friss sárgarépa
- 1/2 friss karalábé
- 1/2 salátacukkini
- 1 marék zöldborsó vagy 4 zsenge hüvelyes borsó
- A zöldségeknél a legfontosabb pont, hogy találjuk el, melyik mikor van kész. Egy lábosban forraljunk fel vizet, adjunk hozzá sót, illetve külön készítsünk egy nagy tálat, és tegyünk bele jeges vizet. A jeges víz azért kell, hogy miután kiszedjük a zöldségeket a forró vízből ne főjenek tovább
- Amikor felforr a víz dobjuk bele a zöldségeket. A borsót, cukkinit 1 percig főzzük, a sárgarépát 2, a karalábét 3 percig
Vajban konfitált lazacfilé
- 2 szelet lazacfilé
- 250g vaj (ez az edénytől méretétől függ, annyi kell, hogy ellepje a lazacot)
- Keressünk egy olyan edényt, amit sütőben pont elférnek a lazacszeletek egymás mellett és tegyük bele a vajat. 50 fokos sütőben olvasszuk meg a vajat, amikor elérte ezt a hőfokot fektessük bele a lazac szeleteket. Tegyük vissza a sütőbe és 50 percig, 50 fokon konfitáljuk a lazacot a meleg vajban.
- 50 perc után óvatosan emeljük ki a lazacot a vajból, nehogy szétessen. Itassuk fel róla a vajat, hintsük meg nagy szemű sóval és kész is.