Rakott krumpli, ropogós kolbász kockákkal

Hozzávalók:

IMG_02910.jpg

  • 0,5kg krumpli
  • 120g mangalica kolbász, kockára vágva
  • 2 tojás
  • 1dl tejszín
  • 1dl tej
  • 100g trappista sajt
  • 100g füstölt kecskesajt
  • pár csepp olaj
  • 50g tejföl

  1. A krumplit héjastól megfőzzük sós vízben. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, mert akkor teljesen szétesik, amikor fel akarjuk karikázni. Közben 1 tojást is keményre főzünk (10 perc, lobogó vízben).
  2. A krumplit, tojást hideg víz alatt lehűtjük, majd mindkettőt felkarikázzuk.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal vagy zsírral. A tojást, tejszínt, tejet, sót, borsot jól keverjük ki egy tálban, a sajtokat reszeljük le és keverjük össze. Minden hozzávalót kezdjünk el rétegezni a tálban: 1 sor krumpli, kevés tojás, sajt, kevés tejszínes alap. Igyekezzünk úgy adagolni az alapanyagokat, hogy a tojás fogyjon el a végér, az alap kb. harmada, a sajt fele.
  4. Az utolsó rétegnél öntsük rá a maradék szósz tejszínes alapot és a sajtot. Tegyük a sütőbe. Amikor a sajt megpirult a tetején, akkor kész.
  5. Amíg a sütőben sül a krumpli a felkockázott kolbászt egy kevés olajon pirítsuk meg. Azért szeretem külön készíteni, mert így sokkal ropogósabb lesz. De készíthetjük a krumplival együtt is, ebben az esetben a tetejére, a sajt alá tegyük a karikára vágott kolbászt.

IMG_02890.jpg

IMG_02900.jpg

IMG_0288.jpg