Kárpátia borvacsora 2014.09.17.

Eddig még nem jártam a Kárpátiában, mert valahogy körüllengi az a 100 évvel ezelőtti, "ne fektessünk be felújításba mert a múltunk majd visz előre" hangulat. Amikor megérkeztünk pont ez a hangulat fogadott. A szőnyegek már 10 éve is túl voltak rendes életciklusukon, mára már egy lomtalanításról se vinnék el drága tesvíreink. A másik problémám ami az ilyen helyeken lenni szokott az a pincérek panoptikum figurára való felöltöztetése (és mintha arca is csak ilyen embereket vennének fel) és karóba húzottsága. Se nem laza, se nem elegáns, se nem figyelmes, se semmilyen ez a fajta személyzet, csak rendkívül udvarias. A vendégek átlag életkora ebből kifolyólag sejthető, bár ez engem egyáltalán nem zavart, nyilván ők a célközönség, mi csak ide tévedtünk. Nade lássuk az ételeket, mert a félelmeimmel ellentétben egész jókat főzött a konyha, ennél zsírosabb, nagyobb adagokra számítottam, de kellemesen csalódtam.

Az estét az idei év borászata, a Koch borászat remek tételei tették színesebbé. Remek borokat kaptunk, nem véletlen ez a megtisztelő cím...

Palacsinta tésztában sütött kecskesajtos cukkini virág. Hozzá Hajós-Bajai Irsai Olivér 2013

Klasszikus olasz fogás, tökéletesen elkészítve, fűszerezve. A tészta állaga roppanós, a cukkinivirág édes, a kecskesajt töltelék jól fűszerezett, nagyon friss ízű, lágy. Tökéletes előétel. 5/5

Nagyon friss, ropogós Irsai. Kellemes savak, élénk illat, sok egzotikus gyümölcs, hosszú íz. Azt hozza amit egy friss Irsainak hoznia kell. 5/5

Palacsinta tésztában sütött kecskesajtos cukkini virág

Langyos marinált buggyantott tojás, cékla, karotta, sonkachips. Hozzá Villányi Cabernet Sauvignon-Kékfrankos Rosé 2013

A tojás tökéletesre készült, a legjobb hőmérsékleten érkezett, nem hűlt ki. Cékla chips és püré formájában. A pürében még el tudtam volna képzelni egy kis fantáziát. A répával ugyan ez a gondom. A sonkachips pedig inkább egy reggeli mellé menne ilyen egyszerű formában, nem az a lapított, roppanós fajta. Recseg-ropog vagy darabosan nyúlik itt minden. Összességében még egy kis fantázia lehetett volna egy ilyen gazdag tányérban. Inkább egy jó svédasztalos reggeli válogatás, mint vacsora. 3/5

Üde Rosé, jó savakkal. Gyümölcsös, könnyű, de sajnos kicsit kiérződik belőle a "villányiság", amit vörös boroknál imádok, de a Rosékban már kevésbé 4/5

Langyos marinált buggyantott tojás, cékla, karotta, sonkachips

Magyaros erdeigomba-leves, házi csipetke. Hozzá Hajós-Bajai Kadarka 2013

Na ez a leves rossz. Olyan semmilyen, amit már amikor Nagyanyám csinálta se ettem meg. Nincs benne semmi váratlan, frappáns (vagy tejföl!), se erdei gomba illat vagy íz. Nekem egy híg, íztelen csiperke levesnek tűnik. Ennél többet vártam! Legalább meleg volt.. 1/5

Igazi friss Kadarka. Szép, világos szín, jó savak és hamisítatlan Kadarka íz/illat. Jó cucc. 4,5/5

Magyaros erdeigomba-leves, házi csipetke

Kacsaburger, házi puffancs. Hozzá Vin Art Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 2009

A pufi remek, pont megfelelően édes, a tésztája omlós. A kacsaburger kicsit lehetne zaftosabb, ha már kacsa amiből egyébként is kisül egy csomó, ami innen nekem hiányzott. A ketchup, mustár ötletesen tálalva, ami plusz pont. Nem rossz ez, tényleg csak egy kis szaft hiányzott belőle 4,5/5

Ez is egy jó bor. Klasszikus villányi Cabernet jegyek, szép hordó használat. Érett, kisimult savaival valószínűleg a legjobb korban van! 4,5/5

Kacsaburger, házi puffancs

Bőrös süldőtekercs, tepsis burgonya, sültszilvás pecsenyelé. Hozzá Vin Art Villányi Csanád Cuvée 2011

Tökéletes tányér lehetne ez is, ha egy fontos részlet klappolt volna: nem volt ropogós a malac bőre!!! Egyébként minden más finom és az íze is összhangban vannak. A krumpli megpirult, nem száradt ki, a gyümölcsös pecsenyelé tökéletes a zsíros húshoz, ami pedig vaj puha. Csakhát az a fránya bőr… 4/5

Az este legjobb bora. Fűszeres, meggyes illat. Ízben csokis, erdei gyümölcsös, kicsit még sok tanninnal ami az évek során lekerekedhet. Nagy bor. 5/5

Bőrös süldőtekercs, tepsis burgonya, sültszilvás pecsenyelé

Csokoládés bonbon és Fiatal kecskesajt, lágy hegyi sajt és akácméz. Hozzá Kunsági Rajnai Rizling Jégbor 2006 és Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay 2009

Külön-külön jön a két desszert. Először a sajt tál a Chardonnay-val. A sajtok rendben vannak, a méz jófajta. A kenyér nekem kicsit száraz. 3,5/5. A bonbonok rendben vannak. Az egyik csokis a másik mint a zselés szaloncukor. 4/5

A Chardonnay egy édes hatású száraz, kései szüretelésű fehérbor. Nagy meglepetés, hogy Chardonnay is lehet ilyen krémes és ízes. Érdemes kipróbálni! 5/5. A Jégbor csodás desszertbor. Mézes, virágos illat és íz. Amilyennek lennie kell! 4,5/5

Fiatal kecskesajt, lágy hegyi sajt és akácméz

Összességében kellemesen csalódtam a Kárpátiában. Az alapanyagok jók voltak, a fantázia viszont sok esetben hiányzott a tányérokról. A főételekbe nem lehetett belekötni, nem sok kellett hozzá hogy tökéletesek legyenek, a cukkini virág az is volt. A hely olyan, milyen. Lehet szeretni az ilyet, vagy sem, szerintem aránylag kevés befektetéssel egy jó hangulató, de mégis trendi helyet lehetne csinálni belőle. Sajnos addig azonban nem hiszem, hogy vissza fogok még menni egy közepesnél valamivel jobb vacsorára. A borokban pozitívan csalódtam, remek tételeket kaptunk a Koch borászattól, csak ajánlani tudom őket bárkinek.