Borssó Borvacsora 2013.04.21.
1. Vajhal terrine, keta kaviárral. Hozzá Sauska Gyöngyözőbor és Bortolomiol Prosecco Brut (Olaszország)
A terrine kellemesen intenzív hal ízű, kiváló állagú. A keta kaviár benne található, ami szerintem nem volt szerencsés. Egyrészt a terrine szeletelésénél egy csomó már eleve szétpukkant (pedig egy ilyen ízbomba a szájban lenne az igazi), másrészt a hal így teljesen elnyomta az ízét. Talán szerencsésebb lett volna a kaviárt külön, a terrine tetején tálalni. A zöldségek nem tettek hozzá sokat a fogáshoz és talán a kenyér is kaphatott volna egy kis pirítást. 4/5
A két nedű közül nekem Sauskáé ízlett jobban. Ízben nem volt nagy különbség a két tétel között, szépen hozták a körtés illatot, nálam a szénsavasság döntött a magyar tétel felé. 4/5, 4/5
2. Konfitált bárány nyak burgonya fondanttal. Hozzá Sauska Chardonnay 2011 és Montes Alpha Chardonnay 2011 (Chile)
A bárány isteni! Szaftos, omlós, csodás ízű, elolvad a szájban. A krumpli remek köret mellé, egyben van. 5/5
Sauska bora citrusos, igen élénk, sok féle gyümölcs vibrál benne, ám így sem tudta felvenni a versenyt a Montes tételével. A Montes mind illatban, mind ízben dominál. 4/5, 5/5
3. Kacsasült beurre rouge. Hozzá Konyári Malbec 2011 és Kaiken Malbec 2011 (Argentína)
A kacsa szétolvad a szájba, nem túl zsíros (de még véletlenül sincs kiszárítva), a bőr kellemesen ropogós. A krumpli itt is mint kísérő van jelen, mert anélkül azért elég nehéz étel lenne. A beurre rouge egy vajas szósz, amit a kacsa tetején tálaltak. Nagyon kellemes volt a hús mellé, én még szívesen láttam volna többet is belőle a tányéron. 4,5/5
Boroknál Magyarország egyetlen Malbec-je és egy jó nevű argentín érkezett hozzá. A Kaiken-ben csoki, ribizli, Konyárinál inkább a szilva dominál. Mindkét bor nagyon jó, de a kacsa mellé a Kaiken jobban ízlett. 5/5, 5/5
4. Házi morzsában sült marhapofa. Hozzá Gere Cabernet Sauvignon 2008 és Torres Cabernet Sauvignon 2009 (Spanyolország)
Ebben a fogásban bőven találta kötözködni valót. Először is a marhapofa egy hihetetlenül ízletes, szaftos, omlós hús fajta, imádom. De kisütve? A pofának az íze is, puhasága és szaftossága is elveszett. Száraz volt, néhol kicsit rágós, rá sem lehetett ismerni. A spárga túlfőtt, nem volt roppanós a közepe. Én a spárgát magában, nyersen is szeretem, szerintem 1 perc forróvízben bőven elég neki, hogy élénkebb legyen a színe és ha elég zsenge volt a spárga, más nem is kell neki. Az egyetlen kifogástalan dolog a tányéron a házi morzsa volt. Szerencsére sikerült magát a pofából kisülő zsírral megszívni és nagyon ropogós volt, így ez a rész tényleg remekül sikerült. 3/5
Borokból mindkettő kellemes tétel, nem tudnék köztük nagy különbséget tenni. Imádom a Villányi stílust, így inkább feléjük billen a mérleg. Gerénél a szilva, szeder dominált, Torres borában a szeder mellett a ribizli érződött ki jobban. A hordó kellemes, levegőztetni őket kötelező... 4,5/5, 4,5/5
5. Ganache Araguani. Hozzá Konyári Syrah 2009 és Penfolds Shiraz 2010 (Ausztrália)
Egy csokibomba, venezuelai csokoládéból, édes roppanós tallérral és egy hatalmas eperrel. A csoki nagyon jó minőségű, a fogás nagyon egyben van. 5/5
Ez a Konyári tétel is kiváló, talán még kicsit fiatal, de így is hozza a hosszú, szilvás ízt, illatban fűszerességet. Az ausztrál bor viszont kicsit tovább mutat, a fűszeres jegyek még erősebbek, talán egy kis marcipán is érződik rajta, ízében csoki, eper (pont mint a desszertben!), remek párosítás! 4/5, 5/5