Le Meridien Borvacsora 2013. 04. 25.

1. Manchego sajt ropogós kosárban tálalt zöldalmás tonhal tatár, gyömbérkaviár kapia paprika coulis, bodzadresszinges madársaláta. Hozzá Katarzyna Les Nuits Blanches Rosé 2012

Nagyon összetett előétel, van benne minden földi jó. Két részre bontanám a tányért, az egyik a sajtos kosár, a másik az összes többi. A zöld almás tonhal tatár remek kombináció, a gyömbérkaviár adott az egésznek egy plusz lökést (nem csak egy kellemes gyömbéres, de újhagymás ízt is adott neki). A paprika mártás remekül koncentrált, a bodzás saláta isteni, az ember azt se tudja, hova kapjon az ízkavalkádban, nagyon egyben van az egész. Viszont a sajtos kosár nem volt jó mellé. Minden krémes, lágy, simulékony ízt elrontott a nagyon ropogós kosárka, egyszerűen nem illett hozzá. Sokkal jobb lett volna szerintem hozzá pár szelet pirított bagett. 4/5

A bor elsőre nagyon kellemes, gyümölcsös, könnyed illat és íz. Viszont a melegedés nem áll jól neki. Ahogy melegszik, úgy válik az alkohol egyre kellemetlenebbé benne. 3,5/5

Manchego sajt ropogós kosárban tálalt zöldalmás tonhal tatár, gyömbérkaviár kapia paprika coulis, bodzadresszinges madársaláta

Manchego sajt ropogós kosárban tálalt zöldalmás tonhal tatár, gyömbérkaviár kapia paprika coulis, bodzadresszinges madársaláta

2. Tört chilis királyrák mousse-szal töltött lepényhal tekercs spárga velutéban, zöld- és fehérspárgával. Hozzá Katarzyna Halla from the No Man's Land 2011

A lepényhal nagyon friss, remek ízét tökéletesen kiegészíti a királyrákos töltelék. Spárgát még nem ettem rák mellé, de nagyon rendben van. A tekercs spárgás árpagyöngyben fürdik, ez is zseniális kombináció. A chilit nem éreztem a fogáson, de nem is hiányoltam. 4,5/5

A bor 80% Chardonnay ami kapott fahordós érlelést is. Fantasztikus illat és íz orgia jellemzi, egyszerűen tökéletes! 5/5

Tört chilis királyrák mousse-szal töltött lepényhal tekercs spárga velutéban, zöld- és fehérspárgával

Tört chilis királyrák mousse-szal töltött lepényhal tekercs spárga velutéban, zöld- és fehérspárgával

3. Zöldséges marha confit boríték és rózsásra sütött marhahátszín grillezett Provence-i zöldségek, burgonya terrine "Pendar" cuvée 2008. Hozzá Telish Pendar cuvée 2008

Elképesztően egyben van az egész. A zöldségek állaga tökéletes, a hátszín szétolvad a szájban, a burgonya terrine kifogástalan. Ami mégis elképesztő, az a marha boríték. Nem nagyon tudnám megfogalmazni, hogy mi ízlett benne a legjobban, de a szósszal és a burgonyával valami elképesztő! 6/5

A bor 55%-a Rubin, amit most kóstoltam először (sajnos nem magában, hanem cuvée formában), 45% Merlot kíséri. Nagyon fűszeres, kiváló savakkal, pont jó korban van. 5/5

Zöldséges marha confit boríték és rózsásra sütött marhahátszín grillezett Provence-i zöldségek, burgonya terrine
Zöldséges marha confit boríték és rózsásra sütött marhahátszín grillezett Provence-i zöldségek, burgonya terrine

4. Szarvasgomba olajos fekete fafülgombával töltött Brie de Meaux AOC és kerti saláta. Hozzá Katarzyna Encore Syrah 2010

AOC Brie sajt, vagyis eredet védett helyről származik, meghatározott eljárással, alapanyagból készült és ezt érezni is rajta. A szarvasgomba olajos gomba a félbevágott sajtba van töltve. Amit sokszor el szoktak rontani, hogy a sajt hőmérséklete nem megfelelő és elveszik az íz, de persze itt ezzel nem volt gond. Sose ettem még brie sajtot gombával, de azt hiszem rá tudnék szokni... 5/5

A bor 100% Syrah. Még fiatal, de már most tökéletes! Hihetetlen koncentrált, selymes, lágy, elképesztő mennyiségű és intenzitású fűszer. Ez tényleg Katarzis! 6/5

Szarvasgomba olajos fekete fafülgombával töltött Brie de Meaux AOC és kerti saláta

Szarvasgomba olajos fekete fafülgombával töltött Brie de Meaux AOC és kerti saláta