Grillezett pisztráng, medvehagymás árpagyöngy rizottóval

Grillezett pisztráng, medvehagymás árpagyöngy rizottóvalA pisztrángot és minden egyéb halat sütőben szoktam grillezni. A halat előkészítjük, a vizet felitatjuk róla, sózzuk, borsozzuk kívül, belül. Egy serpenyőbe pár kocka vajat teszünk, ráfektetjük a halat, pár kocka a tetejére is mehet. A hasüregébe vaj és összevágott medvehagyma kombinációját tömünk. 200 fokos, felülről grillezős fokozatra tesszük a sütőt és addig sütjük ameddig a bőre kicsit megpirul és felpúposodik. Ilyenkor a hús már átfőtt, a bőre pedig ropogós, egyben levehető.

Árpagyöngy rizottó:

  • 3 szál újhagyma feldarabolva
  • 20 dkg. átmosott árpagyöngy
  • 1 dl. fehérbor
  • 30 g. vaj
  • 1 liter zöldség alaplé, állandóan melegen tartva
  • 30 g. parmezán
  • 1 csokor medvehagyma, feldarabolva
  1. Oliva olajon, 1 evőkanál vajon megpároljuk a hagymát
  2. Hozzáadjuk a gerslit és pár percig pirítjuk. Vigyázzunk, a hagyma meg ne égjen
  3. Felöntjük a fehérborral és elpároljuk
  4. Folyamatosan kevergetve, fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, amikor az előző adagot elfőtte
  5. Kb. 22-25 percig főzzük. A 15.-ik percnél hozzáadjuk a medvehagyma felét, 20 percnél a másik felét. Egy kicsit a tálaláshoz félreteszünk
  6. A gersli azért remek rizottó alapanyag, mert nem fő szét, al dente marad. Ezért amikor késznek érezzük tegyük bele a vajat, a parmezánt, sót, borsot, jól keverjük össze és már tálalható is.

Fehérboros mártás:

  • 2 dl. besamel
  • 1 dl. fehérbor
  • 0,5 dl. tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 30 g. vaj
  • pár csepp citromlé
  1. A fehérmártás a borral, habverővel folyamatosan kevergetve, 10 perc alatt beforraljuk
  2. A tejszínnel elkevert sárgáját, a tűzről levéve, állandóan kevergetve hozzáöntjük
  3. Citrommal, sóval ízesítjük
  4. Pár percig melegítjük lassú tűzön, vigyázva, nehogy felforrjon


Grillezett pisztráng, medvehagymás árpagyöngy rizottóval

Grillezett pisztráng, medvehagymás árpagyöngy rizottóval