Csirkepaprikás
Ez egy klasszikus recept, két kis eltéréssel, amitől még ízletesebb lesz az étel. Az egyik a kakukkfű, ami kis mennyiségben nem változtatja meg teljesen az étel ízét, mégis egy kis pluszt kölcsönöz neki. A másik a szardella, amit mint fűszer használunk ebben az esetben (is). A sóssága, zamata remekül illik az ételhez.
- 3 egész csirkecomb (ha a csontnál bevagdaljuk őket, akkor hamarabb megfőnek)
- min. 1 evőkanál pirospaprika (ízlés dolga)
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 paprika felkockázva
- 1 paradicsom felkockázva
- 1/2 ág kakukkfű
- 2-3 szardella (konzervből)
- Vegyünk egy jó nagy serpenyőt, aminek magas a pereme és minél szélesebb. A hagymát pirítsuk üvegesre benne nagyobbacska adag olajon, majd tegyük hozzá a csirkecombokat és egyengessük úgy el őket, hogy mindegyik érintkezzen a serpenyő aljával. Mehet bele a szardella is, ami szépen el is kezd feloldódni.
- Amikor a csirke mindkét oldala kicsit megpirult hozzáadhatjuk a pirospaprikát, fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen le, még pirítjuk kicsit.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, kakukkfüvet, sót (a szardella sós, ezért óvatosan), borsot.
- Lefedve, kis lángon addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul, leesik a hús a csontról.
- A paprikás csirke akkor finom, ha a szaftja sűrű és erőteljes ízű. Ezt úgy tudjuk elérni, ha zsírjára pirítjuk. Én a hús elkészülte után szoktam ezt a műveletet végezni. Kiveszem a húst és a szósznak nagy lángon, majdnem teljesen elfőzöm a levét. Ekkor kis vizet öntök alá és még 2x megismétlem a műveletet. A végén annyira sűrűre hagyom, ahogy nekem tetszik (én úgy szeretem, ha két "rétegű" a szaft, alul sűrű, mert ez adja azt ízt és ezen van egy hígabb, zsírosabb, amit jól fel tud szívni a nokedli).
Ez az étel nokedlivel az igazi, azt sem nehéz megcsinálni hozzá, amíg a hús fő:
- 2 tojás
- 20 dkg. liszt
- 1 ek. olaj
- 0,5 dl. tej
- víz
- Tegyünk fel egy nagy fazekat sós vízzel, hogy mire kikeverjük a nokedlit, addigra forrjon.
- A vízen kívül mindent összekeverünk egy közepes méretű tálban, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy jól kezelhető galuska tésztát kapjunk (nem folyik, van tartása, ugyanakkor nem túl sűrű).
- Nokedliszaggatóval a forró vízhez adjuk a tésztát és addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.