Fekete tortellini, lazaccal töltve
Ez egy igazán különleges kinézetű étel, amihez tényleg csak azok kezdjenek hozzá, akiknek van pár órájuk pepecselni (vagy segítségük, ami lényegesen felgyorsíthatja a folyamatokat). Nem érdemes 1 adagot készíteni belőle, 2-3 adagot célszerű és a többit lefagyasztani.
Először készítsük el a tésztát, majd amikor elég homogén az állaga, fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben egy órát:
- 200 g. liszt
- 50 g. rétesliszt
- 1 csomag (4 g.) tintahal tinta
- 25 g. víz
- 25 g. olaj
- 2 egész tojás
- só
Amíg a tészta pihen, keverjük ki a tölteléket:
- 250 g. friss lazacfilé apróra vágva
- 30 g. fehér kenyérbél apróra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 szál bazsalikom
- 0,5 dl. fehérbor
- 1 tojás
- Olivaolajon pirítsuk meg a hagymát.
- Mehet bele a lazac és 3-4 percig pirítsuk nagy lángon (piruljon, ne főjön!)
- Adjuk hozzá a bort, 1 percig főzzük. Adjuk hozzá a kenyeret, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Pár percig főzzük, aztán az egészet turmixoljuk össze.
- Tegyük a hűtőbe, ameddig kinyújtjuk a tésztát.
- Amikor kivesszük a hűtőből, üssük még hozzá a tojást és ha kell akkor fűszerezzünk még rajta kicsit.
Amikor a tésztát kivesszük a hűtőből, tésztanyújtó gépen nyújtsuk ki a legvékonyabb fokozatra. Ekkor lisztes felületen, pogácsaszaggatóval készítsük kis köröket belőle és 1-1 teáskanálnyi tölteléket halmozzunk a közepükre. Formázzunk belőle tortelliniket és tegyük őket félre lisztes felületen, ameddig ki nem főzzük őket. Én 7-7 darabot számoltam személyenként, amit forró, sós vízben főztem ki (2 perc). A többi tortellinit bezacskóztam és lefagyasztottam.
Ha nem csináltunk még tortellinit itt egy videó, hogyan kell formázni.
A tortellinit főzés után már tetszés szerint tálalhatjuk. Tejszínes szósszal, vajon pirítva, brokkolikrémmel, bármivel érdemes próbálkozni.