Bacon lekvár
Van az a mondás, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. Nos remélem ez a baconre nem igaz, mert első hangzásra már a lekvár is elég elvetemülten hangzik. Pedig ez az első hallásra orbitális baromságnak tűnő étel mennyei kísérője lehet bármilyen húsos fogásnak. Nem mondom, hogy egy öt perces recept (mint ahogy a gyümölcslekvár főzés sem az), de aki veszi a fáradtságot és elkészíti, az nem fog csalódni benne.
És hogy mihez együk? Húsokhoz, hamburgerekhez, reggelire a tojás mellé, vagy csak egy jó, friss kenyérrel, lehet vele bátran próbálkozni.
Kb. fél kiló lekvárhoz:
- 50 g. mustármag
- 1 dl. fehérborecet
- 1/2 teáskanál kristálycukor
- 2 evőkanál repceolaj
- 65 dkg. bacon fél centis darabokra vágva
- 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 zellerszár apróra vágva
- 1 közepes sárgarépa apróra vágva
- 35 g. sherry ecet
- 3 dl. almabor
- 1/2 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál melasz
- 2,5 teáskanál mustár
- 1 teáskanál kakukkfű
Előző este készítsük elő a "pácot":
- Forraljunk vizet egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a mustármagot. 30 másodpercig főzzük, majd szűrjük le és egy kis tálban tegyük félre.
- A serpenyőt törölgessük ki, majd forrósítsuk fel. Öntsük bele az ecetet, sót, cukrot és közepes lángon forraljuk pár percig. Ezek után egyből öntsük rá a mustármagra.
- A tálat feddjük le, egy egész éjszakára tegyük félre (szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni).
Másnap jöhet a lekvárfőzés:
- Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a repceolajat. Adjuk hozzá a szalonnát és 4-5 percig pirítsuk.
- Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a zöldségeket. 6-7 perc alatt pároljuk puhára a zöldségeket (nem kell hogy megpiruljanak)
- Mehet hozzá az almabor és az ecet. Növeljük a hőmérsékletet és 6-7 perc alatt sűrítsük be a cuccot.
- Megint közepesre vesszük a hőt, majd hozzáadjuk a melaszt és a juharszirupot. Ezt tovább főzve a szalonnán szép mázas kéreg fog képződni (kb. 2-3 perc).
- Zárjuk el a gázt, már nem lesz szükség rá. Kicsit hagyjuk hűlni a bacont, majd adjuk hozzá a mustárt, aztán a lecsepegtetett mustármagból 1/2 evőkanállal (ami megmarad eltehetjük későbbre, hűtőben 1 hétig eláll). Végezetül adjuk hozzá a kakukkfüvet.
- A kész lekvár hűtőben, légmentesen lezárva kb. 1 hétig áll el.