Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab

Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab

  • egész, szoba hőmérsékletű vadkacsa, részekre bontva: aki már darabolt csirkét annak nem lesz gondja vele. A végeredmény egy csomó aprólék (hát, mellcsont, szárny, nyak), két kis bőrös mell és két comb legyen
  • 2-3 kisméretű cékla
  • 1 közepesen érett körte
  • 1 marék kelbimbó
  • 1 marék egész dió
  • 1 evőkanál méz
  • borjú vagy marha alaplé
  • 200 g. sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 4-5 vargánya
  • 0,5 dl. habtejszín
  • kakukkfű
  • 1 dl. vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma

 

  1. Álljunk neki a szósznak. Ehhez melegítsük elő 200 fokra a sütőt, majd egy tepsiben tegyük be a kacsa aprólékot. Erre azért van szükség, mert ha főzés előtt megpirítjuk a húst, bőrt, csontot, akkor karakteresebb lesz a mártás íze. Kb. 25-30 perc elég neki.
  2. Amikor a pirítással megvagyunk vegyük ki az aprólékot a sütőből és csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra. A combokat dörzsöljük be sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel. Egy kis tálba öntsük egy kevés vizet, kb. fél deci vörösbort, egy kevés olajat, dobjunk bele a fokhagymát, megroppantva, héjastól. Tegyük bele a combokat, szorosan fedjük be alufóliával és tegyük a sütőbe. 15 percenként a lével meglocsolgatva kb. 60 percig süssük (ameddig meg nem puhul).
  3. Ameddig a kacsacomb sül elkészítjük az összes köretet
    1. Cékla:
      1. Forró, sós vízben puhára főzzük a megmosott céklát, két végét levágjuk
      2. Tálalás előtt megpucoljuk
    2. Sütőtök:
      1. A sütőtököt feltesszük főni
      2. Amikor puha, leturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk
      3. Visszatesszük a tűzre és addig főzzük ameddig be nem sűrűsödik (elfőzünk minél több vizet)
      4. Ha ez megvan akkor félretesszük hűlni
      5. Kis lángon, robotgéppel, apránként beledolgozzuk a tejszínt, amitől kicsit légiesebb lesz az egész
    3. Kelbimbó:
        Sós vízben 1 percig főzzük, félretesszük
    4. Mártás:
      1. A sütőből kiszedett aprólékot egy nagy fazékban, egy liter hígabb alaplével, egy kevés kakukkfűvel, sóval, borral és a gombák felével, vörös áfonyával feltesszük főni. Néha megkeverjük, hogy az aprólék minden oldala biztos főjön bele egy kicsit
      2. Amikor kb. a negyedére csökkent leszűrjük majd a levet visszatesszük a tűre. Beleöntjük a bort és megvárjuk ameddig ez is elpárolog
      3. Kevéske vajjal, liszttel szépen besűrítjük
  4. Amikor a combok puhák levesszük a fóliát az edényről és visszatesszük a sütőbe, hogy a bőr szépen megpiruljon. 5 perc múlva nekiállunk a kacsamellnek:
    1. A kacsamellet bedörzsöljük sóval, borral, olivaolajjal. Forró serpenyőben a bőrös felét 4, a másikat 3 percig sütjük
    2. Kivesszük a sütőből a combokat és betesszük a melleket. A sütőt elzárjuk, a melleket betesszük és az ajtót háromnegyedig nyitva hagyjuk
    3. A kelbimbót, a félbevágott körtét, a gombákat és a diót egy forró serpenyőben, pár csepp olivaolajjal kicsit megpirítjuk
  5. Tálalunk:
    1. A sütőtökből merünk egy kanállal, teszünk pár szem kelbimbót, gombát, egy félbevágott céklát
    2. A megpirult diót fél percre betesszük a mikróba egy kis vízzel és a mézzel. Aztán teszünk belőle a körtére
    3. A kacsamellet félbevágjuk, mehet mellé egy comb is
    4. A végén az egészet meglocsoljuk a mártással

Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab

Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab

Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab

Vadkacsa, cékla, mézes-diós körte, sütőtökhab