Zona étterem
Valentin napon volt szerencsém a Zona étteremben vacsorázni, ami elég mély nyomot hagyott bennem. Arra fel voltam készülve, hogy remek ételekben lesz részem egy fúziós, modern konyhából. Arra viszont nem hogy naponta fogom álomba sírni magamat, hogy ma nem itt ebédelhettem/vacsorázhattam.
De mitől is ilyen jó ez a hely? Rengeteg mindentől és itt nem csak az ételek (nem elsősorban) miatt, de azokról majd később. Először is vagyük magát a helyet. Szerintem nagyon el van találva. Elegáns, letisztult, a falon szakácskönyvek, aki háttal ül a bejáratnak, a nagy hátsó tükörnek köszönhetően ő is remek kilátást kap a város pesti oldalára. Aztán vegyük a személyzetet. Az, hogy kedvesek és segítőkészek elvárható egy nívós helytől, de hogy minden ételt ilyen alaposan bemutassanak, az elkészítés valamennyi lépését ismerjék és mindent tudjanak az alapanyagokról. Na ez már tényleg nem semmi (főleg, hogy az étlap naponta változik). Aztán vegyük az 5 fogásos menüt. Szerintem ennyi pénzért egyáltalán nem drága (főleg hogy még 2-3 üdvözlő, átvezető fogás is jár mellé), főleg ha azt vesszük hogy ilyen degusztációs menüt a konkurens éttermekben kétszer, háromszor ennyiért kaphatunk. És ami nagyon fontos, hogy a weben látható képek nem csak illusztrációk (volt már ilyennel rossz tatpasztalat), hanem tényleg úgy néznek ki az ételek, nem csak a fotózás kedvéért erőltették meg magukat a konyhában. Nade lássuk az ételeket:
Kezdésnek kaptunk isteni finom házi kenyeret jófajta olivaolajjal. Ebbe nem lehet belekötni… 5/5
Zellerkrémhab friss szarvasgombával
A séf üdvözlete. Lehelet könnyű hab, langyosan, amit a frissen reszelt szarvasgombával láttak el. Ontja magából a szarvasgomba illatot és a hab is szépen átvette az aromáit. Tökéletes. 5/5
Eper-paradicsom leves
Kíméletesen, szinte a saját súlya által sajtolt paradicsomlé és marinált eper. Amilyen egyszerűnek hangzik annyira különleges. Először egy sima eperszörpnek tűnik aztán a "korty" végén a háttérből előtűnik a paradicsom és a végre már csak az marad. Még egy kicsit télies ízű az eper, de ettől függetlenül remek fogás. 4,5/5
Marinált saibling, mangó, hokkaidó hab
A hal tökéletes. A marinád szépen "megfőzte", ugyanakkor feszes, friss, ízletes. Az édes mangó remekül illik a halhoz is és a tökpüréhez is. Ez a hármas nagyon egyben van. Az egyetlen dolog (és az egész este egyetlen negatívuma) az a savanyú vinaigrette, ami nekem nagyon nem illett ide. 4,5/5
Lecsó, füstölt fürjtojás, kápia juice, sült paprika
Aki azt hitte, már evet finom lecsót vagy hogy anyukája lecsója a legjobb a világon az felejtsen el mindent! Ez az újragondolt lecsó minden eddigi képzeletet és ízélmény felülmúl, az este legjobb fogása, amit az ember a végtelenségig tudna unalom nélkül enni. Kápia paprika, rozmaringgal szárított mézédes paradicsom, paradicsom velő, kapribogyó, folyós sárgájú fürjtojás és valami olyan ízorgia ami leírhatatlan 6/5
Bresse-i galambmell, borjú bríz, maya hajnal burgonya
A galamb tökéletesen fűszerezett, szaftos. A bríz is nagyon finom, talán egy leheletnyit még pirulhatott volna. A krumpli hab tökéletes kísérő. Külön-külön és együtt is remek ételek a tányéron 5/5
Borjúpofa, homár, feketegyökér
A borjúpofa szétolvad az ember szájában, a fűszerezés itt is kiváló. Ami külön érdekesség, hogy a homár édessége mennyire passzol a borjú mellé. A feketegyökéren egy olyan vékony szalonna "fólia", ami ráolvad a meleg gyökérre, így ízesítve azt. 5/5
Mandarin, zöld alma, ibolya
Az ízlelőbimbók felpezsdítéséhez egy kis átvezető fogás. Citrusos, friss, üdítő, amilyennek lennie kell. 5/5
Málnás áfonya mousse
Szép levezetése az estének. Az ízek tökéletesek, amit mondani sem kell. Viszont ami a legjobb az egészben, hogy nem egy cukorbomba, hanem mindenhol a gyümölcsök saját íze érvényesül. 5/5
A kávé mellé kapott finomságok szintén zseniálisak, de legfőképp az Oportó mustot emelném ki, ami hihetlenül finom volt.