Lassan párolt birkalapocka, Cabernet redukció, erdei gombás puliszka

IMG_1592.jpgBirka:

  • 0,5 kg. birkalapocka kicsontozva, de a csontra is szükség van
  • 1 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl. meggysör
  • 1,5 dl. Cabernet Franc
  • 5-6 szem bors
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 nagyobb vargánya
  • 1 marék petrezselyem
  1. Minden hozzávalót beleteszünk egy fedhető kerámia edénybe. A hús félig, háromnegyedig legyen fedve. 120 fokra előmelegített sütőben 4-5 órán keresztül pároljuk. Akkor van kész, amikor teljesen szétomlik a hús.

Cabernet redukció:

  • 1 dl. Cabernet Franc
  • 20 g. vaj
  • 0,5 dl. lé a birka alól
  1. Az egészet összeforraljuk és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lé a negyedére nem csökken

Erdei gombás puliszka:

  • 100 g. kukoricadara
  • 30 g. parmezán
  • 3 dl. víz
  • Vargánya és csiperke gomba 1/3 - 2/3 arányban
  • 50 g. vaj
  • fél marék petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. A gomba:
    1. A gombákat különböző méretű darabokra vágjuk
    2. A vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel kicsit lepirítjuk, megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk
  2. A puliszka:
    1. Magas falú serpenyőben felforraljuk a vizet
    2. Beleöntjük a kukoricadarát és csomómentesre keverjük
    3. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a parmezánt és 10 percig főzzük
    4. Kiolajozott tácán 1 cm vastagra lapítjuk (olajos spatulával) és a hűtőben lehűtjük
    5. Miután lehűlt, formára vágjuk és grill serpenyőben megpirítjuk

IMG_1591.jpg

IMG_1590.jpg

IMG_1592.jpg