Lassan párolt birkalapocka, Cabernet redukció, erdei gombás puliszka
Birka:
- 0,5 kg. birkalapocka kicsontozva, de a csontra is szükség van
- 1 fej hagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl. meggysör
- 1,5 dl. Cabernet Franc
- 5-6 szem bors
- 2 ág kakukkfű
- 1 nagyobb vargánya
- 1 marék petrezselyem
- Minden hozzávalót beleteszünk egy fedhető kerámia edénybe. A hús félig, háromnegyedig legyen fedve. 120 fokra előmelegített sütőben 4-5 órán keresztül pároljuk. Akkor van kész, amikor teljesen szétomlik a hús.
Cabernet redukció:
- 1 dl. Cabernet Franc
- 20 g. vaj
- 0,5 dl. lé a birka alól
- Az egészet összeforraljuk és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lé a negyedére nem csökken
Erdei gombás puliszka:
- 100 g. kukoricadara
- 30 g. parmezán
- 3 dl. víz
- Vargánya és csiperke gomba 1/3 - 2/3 arányban
- 50 g. vaj
- fél marék petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- A gomba:
- A gombákat különböző méretű darabokra vágjuk
- A vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel kicsit lepirítjuk, megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk
- A puliszka:
- Magas falú serpenyőben felforraljuk a vizet
- Beleöntjük a kukoricadarát és csomómentesre keverjük
- Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a parmezánt és 10 percig főzzük
- Kiolajozott tácán 1 cm vastagra lapítjuk (olajos spatulával) és a hűtőben lehűtjük
- Miután lehűlt, formára vágjuk és grill serpenyőben megpirítjuk
Szólj hozzá!