Tengeri sügér filé bundában, házi majonézes, újhagymás burgonyával
Sikerült nagyon szép, friss tengeri sügérhez jutnom, ezért készült az étel ebből a halból. Hazafele egy szép WMF filézőkést is beszereztem, mert ez még hiányzott a kések közül. Eddig a sima szakácskéssel faragtam a halakat, ami ha a minőségben nem is jelentett nagy különbséget, de lassabban haladtam vele. Az új késsel kb. harmad annyi idő alatt végeztem a filézéssel, szóval aki teheti és sokat filézik, mindenképp szerezzen be egyet!
Bundás hal:
- 4 szelet hal (friss halfilé, vagy kiolvasztott tilápia, tőkehal)
- 1 tojás
- 6-8 marék kukoricapehely, összetörve
A halat besózzuk, a tojás egy mély tálban villával felverjük, kevés sóval. A halat megmerítjük a tojásban, majd belenyomkodjuk a kukoricapehely törmelékbe. Tapadásmenetes serpenyőben pár evőkanál olajat felhevítünk, a halat mindkét oldalon megpirítjuk. (ha van bőrös fele, azzal kezdjük a sütést és lenyomjuk a serpenyő aljához, hogy ne kunkorodjon fel).
Majonézes, újhagymás burgonya
- 2 tojásból házi majonéz
- 2 nagy, héjában főtt burgonya
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 főtt tojás
- 1,5 teáskanál porcukor
- 3-4 szál újhagyma (ízlés szerint)
A jó kis házi majonézhez hozzákeverjük a porcukrot, az ecetet, az újhagymát és a tejfölt, hogy kicsit felhíguljon. Ha ez megvan, a tojást és a krumplit megpucoljuk és megvárjuk amíg kihűl. Amikor ez megtörtént hozzáadjuk a majonézes alaphoz és óvatosan, ne törjön szét a krumpli, összeforgatjuk.