Krumplifőzelék, vörösboros marhapörkölttel
Imádom a krumplifőzeléket, de szeretem feldobni egy kis plusz ízzel. Ez lehet akár egyszerű sült kolbász kockák, de mégis csak az az igazi, ha egy jó szaftos pörkölttel locsoljuk meg a tetejét.
Krumplifőzelék
- 35dkg krumpli karikára vágva
- 1 kis fej hagyma
- pirospaprika (valaki tesz bele, valaki nem, ízlés dolga)
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál tejföl
- pár csepp ecet
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál keményítő
- A hagymát megdinsztelem kevéske olajon, majd a tűzről levéve hozzáadom a pirospaprikát
- Mehet bele a krumpli és annyi víz, hogy ellepje. Tegyük vissza a tűzre és tegyük bele a babért, majorannát
- Ne főzzük szét a krumplit! Amikor már puha, óvatosan keverjük bele a tejfölt és az ecetet
- A sűrítéshez a keményítőt oldjuk fel egy kevéske hideg vízben, majd óvatosan kevergessük el a krumplival amíg besűrűsödik
Marhapörkölt:
- 30dkg marha lábszár apróra vágva
- pirospaprika
- közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-1 paradicsom/paprika/erős paprika
- 0,5 dl vörösbor
- 1 csipet kömény
- Olajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a húst. Fehéredésig pirítom minden oldalát
- Hozzáadom a pirospaprikát, fokhagymát, saját levén párolom. Amikor már majdnem kész, belerakom a zöldségeket. 5 perc múlva mehet bele a bor és a kömény. Addig főzöm, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ha főzés közben elfőne a leve azt kis vízzel mindig pótolom
Szólj hozzá!