Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót "galuskával"
A bárány elkészítéséhez fogjunk először hozzá. Nem lesz nehéz dolgunk, ha jó minőségű báránycombot sikerül vennünk, akkor se száraz se rágós/íztelen nem lehet a végeredmény.
Hozzávalók:
- 1 báránycomb
- 4 kakukkfűág
- 4 gerezd fokhagyma
- kacsa/libazsír
- 2 dl fehérbor
- A zsírt melegítsük fel annyira, hogy folyós állagú legyen. A kakukkfű leveleket szabadítsuk meg az ágaktól. A foghagymát pucoljuk meg és aprítsuk nagyobb darabokra.
- Én a báránycombnak csak a felső részét szoktam felhasználni, mert így könnyebben belefér az edénybe. Persze az alsó részét se dombom ki! Kicsontozom és kiváló leves alapanyag lesz belőle.
- Tehát a báránycomb felső részét belerakjuk egy akkora tepsibe vagy cserép edénybe, amiben kényelmesen elfér. Ráöntjük a folyós zsírt, a kakukkfüvet, a fokhagymát, sót, borsot, majd kézzel alaposan elegyengetjük rajta a fűszereket, hogy mindenhova jusson.
- Egy egész estére lefóliázva a hűtőbe tesszük. Másnap sütés előtt legalább másfél órával kivesszük, hogy átmelegedjen. Aláöntjük a fehérbort.
- A sütőt 160 fokra felmelegítjük. Egy nagy vas serpenyőben a bárányt hirtelen mindkét oldalán (amennyire tudjuk), megpirítjuk.
- Betesszük a bárányt a sütőbe és fóliával letakarva kb. másfél óra alatt puhára pároljuk/sütjük. Itt a hús minőségéből adódóan lehetnek eltérések a sütési időben. Akkor van kész, amikor kézzel le tudjuk fejteni a húst a csontról. Vigyázzunk! Ne süssük túl, mert kiszárad!
Amikor betettük a bárányt a sütőbe, álljunk neki a burgonya gratinnak, ami tulajdonképpen egy letisztult rakott krumpli.
Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 kis gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- vaj
- 1 tojás
- 100 g sajt (mindegy milyen, amit sütve szeretünk)
- Vágjuk a burgonyát minél vékonyabb karikára (2-3mm).
- Vajazzunk ki egy hőálló edényt és rétegesen fektessük bele a karikára vágott burgonyát. Minél magasabb építményt kapunk, annál mutatósabb lesz a végeredmény.
- Keverjük össze a tejszínt, tejet, frissen reszelt szerecsendiót, zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást, majd öntsük fel vele a burgonyát. Annyit öntsünk rá, hogy éppen ellepje, ha nem lenne elég akkor tejet vagy tejszínt még önthetünk rá.
- A sütés kb. 1 órát fog igénybe venni. Amikor a bárányunk kb. fél órája a sütőben van, tegyük mellé a gratint is (érdemes sütés előtt olyan edényeket választani, amik elférnek a sütő rácsán egymás mellett). 30 perc elteltével szórjuk meg a sajttal.
A spenótos galuskát ezért hívom galuskának, mert olyan formában tálalom, mintha levesbe lenne grízgaluska. Hogy ne legyen annyira snassz, szezámolajjal bolondítom ezúttal.
Hozzávalók:
- 250 g spenót
- 50 g vaj
- fél kiskanál szezámolaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- A spenótot megtisztítjuk, alaposan átmossuk.
- Egy széles serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát.
- Mehet bele a spenót, amit kicsit megfonnyasztunk. Ha összeesett, az egész mehet a turmixgépbe. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szezámolajat és nekünk tetsző állagúra turmixoljuk. Mivel elég pépes állagú, ezért könnyen formázható köret lett belőle.
Tálalásnál véletlenül se felejtsünk el a bárány alatti szaftot is felhasználni! Ha túl híg lé van alatta, akkor öntsük le egy kis lábasba és sűrítsük be.