Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót "galuskával"

A bárány elkészítéséhez fogjunk először hozzá. Nem lesz nehéz dolgunk, ha jó minőségű báránycombot sikerül vennünk, akkor se száraz se rágós/íztelen nem lehet a végeredmény.

Hozzávalók:Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót galuskával

  • 1 báránycomb
  • 4 kakukkfűág
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kacsa/libazsír
  • 2 dl fehérbor
  1. A zsírt melegítsük fel annyira, hogy folyós állagú legyen. A kakukkfű leveleket szabadítsuk meg az ágaktól. A foghagymát pucoljuk meg és aprítsuk nagyobb darabokra.
  2. Én a báránycombnak csak a felső részét szoktam felhasználni, mert így könnyebben belefér az edénybe. Persze az alsó részét se dombom ki! Kicsontozom és kiváló leves alapanyag lesz belőle.
  3. Tehát a báránycomb felső részét belerakjuk egy akkora tepsibe vagy cserép edénybe, amiben kényelmesen elfér. Ráöntjük a folyós zsírt, a kakukkfüvet, a fokhagymát, sót, borsot, majd kézzel alaposan elegyengetjük rajta a fűszereket, hogy mindenhova jusson.
  4. Egy egész estére lefóliázva a hűtőbe tesszük. Másnap sütés előtt legalább másfél órával kivesszük, hogy átmelegedjen. Aláöntjük a fehérbort.
  5. A sütőt 160 fokra felmelegítjük. Egy nagy vas serpenyőben a bárányt hirtelen mindkét oldalán (amennyire tudjuk), megpirítjuk.
  6. Betesszük a bárányt a sütőbe és fóliával letakarva kb. másfél óra alatt puhára pároljuk/sütjük. Itt a hús minőségéből adódóan lehetnek eltérések a sütési időben. Akkor van kész, amikor kézzel le tudjuk fejteni a húst a csontról. Vigyázzunk! Ne süssük túl, mert kiszárad!

Amikor betettük a bárányt a sütőbe, álljunk neki a burgonya gratinnak, ami tulajdonképpen egy letisztult rakott krumpli.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg burgonya
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • vaj
  • 1 tojás
  • 100 g sajt (mindegy milyen, amit sütve szeretünk)
  1. Vágjuk a burgonyát minél vékonyabb karikára (2-3mm).
  2. Vajazzunk ki egy hőálló edényt és rétegesen fektessük bele a karikára vágott burgonyát. Minél magasabb építményt kapunk, annál mutatósabb lesz a végeredmény.
  3. Keverjük össze a tejszínt, tejet, frissen reszelt szerecsendiót, zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást, majd öntsük fel vele a burgonyát. Annyit öntsünk rá, hogy éppen ellepje, ha nem lenne elég akkor tejet vagy tejszínt még önthetünk rá.
  4. A sütés kb. 1 órát fog igénybe venni. Amikor a bárányunk kb. fél órája a sütőben van, tegyük mellé a gratint is (érdemes sütés előtt olyan edényeket választani, amik elférnek a sütő rácsán egymás mellett). 30 perc elteltével szórjuk meg a sajttal.

A spenótos galuskát ezért hívom galuskának, mert olyan formában tálalom, mintha levesbe lenne grízgaluska. Hogy ne legyen annyira snassz, szezámolajjal bolondítom ezúttal.


Hozzávalók:

  • 250 g spenót
  • 50 g vaj
  • fél kiskanál szezámolaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  1. A spenótot megtisztítjuk, alaposan átmossuk.
  2. Egy széles serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát.
  3. Mehet bele a spenót, amit kicsit megfonnyasztunk. Ha összeesett, az egész mehet a turmixgépbe. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szezámolajat és nekünk tetsző állagúra turmixoljuk. Mivel elég pépes állagú, ezért könnyen formázható köret lett belőle.

Tálalásnál véletlenül se felejtsünk el a bárány alatti szaftot is felhasználni! Ha túl híg lé van alatta, akkor öntsük le egy kis lábasba és sűrítsük be.


Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót galuskával

Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót galuskával

Húsvéti bárány, burgonya gratinnal, spenót galuskával