La Plaza – „Villányi” Borvacsora az Agancsos pincészettel

Ajoarrierro. Hozzá Agancsos Gyöngyöző Rozé 2012

Azt hiszem mindent elmond a chef-ről, hogy ez alső fogás "Makréla escabeche pácban" kellett volna, hogy legyen, ám mivel a makréla minőségét nem találta megfelelőnek, visszaküldte. Helyette ezt a remek tőkehalas fogást kaptuk. A tőkehal burgonya pürével volt elkeverve, remek arányban. Hozzá a "kenyér" és a tőkehal ropogós is remek volt. Állítólag balzsamecet volt alatta, de nekem az inkább tűnt tintahal tintának. 4/5

A bor színe nagyon különleges, narancssárga volt. Rendkívül illatos, szamócás jegyek, ízben kicsit szegényes ehhez képest. 3,5/5

Ajoarrierro

Ajoarrierro

 

Gomba cappuccino

Rendkívül koncentrált erdei gomba esszencia, tejhabbal a tetején. Tálalás után külön kapunk rá pár csepp brandyt. A brandyt én nem különösebben éreztem benne, de maga a leves kitűnő! 4,5/5

Gomba cappuccino

Gomba cappuccino

 

Meleg libamáj leves ibériai sonkával és buggyantott fürjtojással. Hozzá Agancsos Kékfrankos 2011

Szépen tálalva érkeznek a leves betétek, a sonkának és a tojásnak remek illata van. Kis kancsóban jön a libamáj leves, ami rendkívül krémes, nagyon különleges ízű. Sose hittem volna, hogy libamájból lehet levest csinálni, de ez zseniális. A tojás és a sonka jól illik hozzá, a leves + tojás sárgája kombináció kiváló párosítás! 5/5

A kékfrankos semmi különlegeset nem nyújt, teljesen átlagos tétel 3,5/5

Meleg libamáj leves ibériai sonkával és buggyantott fürjtojással

Meleg libamáj leves ibériai sonkával és buggyantott fürjtojással

 

Krémes rizs, grillezett nyúlhússal, senderuela gombával és bébi babbal. Hozzá Falka Cuvée 2009

Már már főételnek is beillő étvágygerjesztő. Először kicsit csalódott voltam, mert rizottót vártam és a rizs ahhoz képest túl volt főve, de a menüben szereplő krémes rizsnek tökéletesen megfelelt. Grillezett nyúlhússal és babbal volt a rizs dúsítva (én a gombával nem találkoztam). Ízre nagyon különleges volt, volt benne valami zsírosság, amit a rizs jól ki tudott egyenlíteni. A tetején húsleves "zselé" pihent, amit moszattal zselésítettek. A meleg rizstől elkezdett olvadni és csodálatosan kiegészítette az egész fogást. Minden íz nagyon egyben van. 5/5

A bor egy elé érett cuvée, a Pinot Noir és a Kékfrankos dominál benne. Kellemes, meggyes jegyek fedezhetők fel benne. 4/5

Krémes rizs, grillezett nyúlhússal, senderuela gombával és bébi babbal

Krémes rizs, grillezett nyúlhússal, senderuela gombával és bébi babbal

 

Tengeri sügér "Carta Fata". Hozzá Agancsos Rosé 2012

A tengeri sügér főzőzacskóba, fűszerekkel párolódott, az étteremben bontják ki a zacskókat, szeletelik és tálalják a burgonya gratin-ra. Ritkán szokták nálunk ennyire "nyersen" tálalni a halat sajnos. Szerintem pont jó az állaga, át van kellően melegedve, a frissességét maximálisan megtartotta, nagyon finom lett. Kaptunk a tányérra egy csík kiváló minőségű balzsamecetet, aminek elképesztő íze van, a hallal remek páros, nekem a krumplival fura volt. 4,5/5

A bor valószínűleg a gyöngyöző rozé gyöngy nélküli verziója. Érdekes módon sima rozé formában mintha tompult volna az illata, az íze még így is halovány. 3/5

Tengeri sügér Carta Fata

Tengeri sügér Carta Fata

Lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta krémmel és céklahabbal. Hozzá Agancsos Capitalis 2007

Erre nem nagyon vannak szavak... 6/5

Cabernet Franc 22 hónapos hordós érleléssel, szeder, csoki, áfonya, van itt minden. Ez egy jó tétel 4/5

Lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta krémmel és céklahabbal

Lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta krémmel és céklahabbal

Lassú tűzön, vörösborban főtt marhapofa violetta krémmel és céklahabbal

 

Gin Tonic La Plaza

Gin Tonic két féle variációban. Az egyik a hagyományos Gin+Tonic+Jégkocka variáció, egy szál, frissen pirított rozmaring szállal (pár perc alatt az egész étteremben fantasztikus rozmaring illat lett tőle). A másik variáció Gin Tonic hab, kandírozott citrommal és a sárgarépa sorbet-val. A habos variáció citrusossága remekül felfrissítette az ízlelő bimbókat, az alkohol egyik esetben sem volt tolakodó (a habban nem is lehetett érezni) 4/5

Gin Tonic La Plaza

Gin Tonic La Plaza

Gin Tonic La Plaza

Csokoládé textúrák. Hozzá Agancsos Tramini 2009

7 féle csoki variáció, egyik jobb mint a másik: csokis piskóta, csokoládé hab, csokoládé krém, csokkoládé ostya és amit  külön kiemelnék: joghurtos fehércsoki (ami később érkezett, frissen csepegtetve), csokoládés kenyér, csokoládé homok. A rengeteg féle és textúrájú csokiból mindenki megtalálhatta a kedvencét. 5/5

Az Agancsos pincészet legerősebb tétele ez a kései szüretelésű Tramini. Kiváló desszertbor, nem tolakodó édességgel 4,5/5

Csokoládé textúrák

Csokoládé textúrák