Pisztráng filé en papillote, édesköményes újburgonyával, kapor olajjal
A cím alapján valami elképesztő bonyolultságú dologra gondolhat az ember, de nem kell megijedni, annyit jelent, hogy papírba csomagolva pároljuk meg a halat. A köményes, burgonyás köret a kapor olajjal, a párolt hallal csodálatosan kiegészítik egymást.
A hal:
- 2 pisztráng kifilézve
- 1/2 édeskömény apróra vágva
- pár szál kapor
- fehérbor
- pár kocka vaj
- Vegyünk egy sütőpapírt, az oldalait hajtsuk fel. Fektessünk rá egy szelet halat, bőrével lefelé, sózzuk, borsozzuk.
- A halra tegyünk egy réteg édesköményt, pár levél kaprot és néhány kocka vajat. A másik halat is sózzuk, borsozzuk, majd borítsuk rá a másik tetejére.
- Öntsünk alá egy kis fehérbort, ebben fog a hal megpárolódni. Csomagoljuk be a halat a sütőpapírba (nem kell túl szorosra, csak a bor ne jöjjön ki és tartsa bent a gőzt). Tepsibe fektetjük és 150 fokos, előmelegített sütőben, 10 perc alatt puhára pároljuk.
A köret:
- 1 édeskömény kisebb, nagyobb darabokra vágva
- 1 répa felkarikázva
- 25 dkg kisebb parázsburgonya
- 1 dl fehérbor
- 50 g vaj
- 1 marék kapor
- olivaolaj
- Egy mély serpenyőben kevés olivaolajat forrósítunk, a répát, köményt, burgonyát kb. másfél percig pirítjuk benne.
- Hozzáöntjük a fehérbort és kb. ugyanannyi vizet, sót, borsot. Közepes lángon, lefedve puhára főzzük (a krumplihoz viszonyítsunk).
- A végén a vajjal krémesebbé, sűrűbbé tesszük a levét.
- A kaporolaj elkészítése a legegyszerűbb: kevés sót, a kaprot és olivaolajat mozsárban minél simábbra kell zúzni. Az olajat apránként adjuk hozzá, hogy a ne legyen túl folyós, figyeljük az állagát...
Szólj hozzá!