Pisztráng filé en papillote, édesköményes újburgonyával, kapor olajjal

A cím alapján valami elképesztő bonyolultságú dologra gondolhat az ember, de nem kell megijedni, annyit jelent, hogy papírba csomagolva pároljuk meg a halat. A köményes, burgonyás köret a kapor olajjal, a párolt hallal csodálatosan kiegészítik egymást.

Pisztráng filé en papillote, édesköményes újburgonyával, kapor olajjal

A hal:

  • 2 pisztráng kifilézve
  • 1/2 édeskömény apróra vágva
  • pár szál kapor
  • fehérbor
  • pár kocka vaj
  1. Vegyünk egy sütőpapírt, az oldalait hajtsuk fel. Fektessünk rá egy szelet halat, bőrével lefelé, sózzuk, borsozzuk.
  2. A halra tegyünk egy réteg édesköményt, pár levél kaprot és néhány kocka vajat. A másik halat is sózzuk, borsozzuk, majd borítsuk rá a másik tetejére.
  3. Öntsünk alá egy kis fehérbort, ebben fog a hal megpárolódni. Csomagoljuk be a halat a sütőpapírba (nem kell túl szorosra, csak a bor ne jöjjön ki és tartsa bent a gőzt). Tepsibe fektetjük és 150 fokos, előmelegített sütőben, 10 perc alatt puhára pároljuk.

A köret:

  • 1 édeskömény kisebb, nagyobb darabokra vágva
  • 1 répa felkarikázva
  • 25 dkg kisebb parázsburgonya
  • 1 dl fehérbor
  • 50 g vaj
  • 1 marék kapor
  • olivaolaj
  1. Egy mély serpenyőben kevés olivaolajat forrósítunk, a répát, köményt, burgonyát kb. másfél percig pirítjuk benne.
  2. Hozzáöntjük a fehérbort és kb. ugyanannyi vizet, sót, borsot. Közepes lángon, lefedve puhára főzzük (a krumplihoz viszonyítsunk).
  3. A végén a vajjal krémesebbé, sűrűbbé tesszük a levét.
  4. A kaporolaj elkészítése a legegyszerűbb: kevés sót, a kaprot és olivaolajat mozsárban minél simábbra kell zúzni. Az olajat apránként adjuk hozzá, hogy a ne legyen túl folyós, figyeljük az állagát...

Pisztráng filé en papillote, édesköményes újburgonyával, kapor olajjal

Pisztráng filé en papillote, édesköményes újburgonyával, kapor olajjal