Rakott kelkáposzta, sajtszósszal töltve

Rakott kelkáposzta, sajtszósszal töltveA hagyományos rakott kelt próbáltam kicsit feldobni, 3 ponton tértem el a klasszikus recepttől. Az egyik, hogy a hús fűszerezésénél garam masalát használok, ami nagyon kellemes ízt ad neki. A másik, hogy tálalás szempontjából elrugaszkodok kicsit a rakott változattól és inkább batyukat csináltam belőle. Nem mondom, hogy egyszerű művelet, de a végére belejön az ember...  A harmadik változtatás, hogy a sajtot és a tejfölt nem a tetejére raktam, hanem bele töltöttem, illetve krémsajtot is használtam. Ez nagyon feldobja az egészet, hiszen amikor a batyut felvágjuk, a közepén elkezd kifolyni a sajtszósz (ha kis pihentetés után szolgáljuk fel, akkor  egyszerre nyúlós és folyós a többféle sajt miatt, így a legfinomabb).

  • 1 közepes kelkáposzta
  • 120 g. rizs
  • 250 g. darált sertéshús
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • őrölt kömény, garam masala fűszerkeverék, pirospaprika
  • 2 kanál tejföl
  • 1 kanál zöld fűszeres krémsajt
  • 100 g. reszelt trappista sajt
  1. Először mindent készítsünk elő, mert a káposzta töltésénél nem jó ha forró alapanyagokkal dolgozunk, legyen idejük kicsit kihűlni. A rizst tegyük fel főni sós vízben. Ha kész, szűrjük le és tegyük félre hűlni.
  2. A káposzta előkészítése: egy nagy átmérőjű fazékban forraljunk sós vizet, egy nagy edényben pedig készítsünk elő jeges vizet, ez fogja megakadályozni, hogy tovább főjön a káposzta. 2-3 levelenként tegyük bele a káposzta leveleket a vízbe, méretüktől és vastagságuktól függően főzzük őket addig, amíg majdnem teljesen meg nem puhulnak. Ha kész vannak kivesszük őket és a jeges vízben pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Ezek után mehet bele a darált hús, fokhagyma. Nagy lángon pirítsuk a húst (így nem enged levet, csak pirul) és ízlés szerint fűszerezzük be. Amikor kész, tegyük félre hűlni.
  4. Kikeverjük a sajtos tölteléket: a krémsajtot, tejföl, sót, borsot és a sajtot kanállal jól keverjük össze. Akkor jó az állaga, ha sűrű, nem folyik.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A káposzta kemény szárát távolítsuk el. A nagyobb levelekre lesz szükségünk a "borításhoz" a kisebbeket csíkozzuk fel a "töltéshez". Vegyünk egy méretes darabot, majd rétegezzük rá a tölteléket: alul a káposzta, utána rizs, hús, darabolt káposzta, sajt, káposzta, hús, rizs. Ne legyenek túl vastagok a rétegek, mert akkor szét fog esni az egész. Minden réteg legyen jól elegyengetve, lelapítva. Ha kész vannak a rétegek, teszünk egy nagy levelet a tetejére is és becsomagoljuk.
  6. A csomagokat kössük át spárgával (így könnyebben kezelhető). Egy jénaiba tesszük őket, öntünk alá egy kis vizet, majd fóliával lefedve kb. 30 percig pároljuk a sütőben.

Rakott kelkáposzta, sajtszósszal töltve

Rakott kelkáposzta, sajtszósszal töltve