Rakott kelkáposzta, sajtszósszal töltve
A hagyományos rakott kelt próbáltam kicsit feldobni, 3 ponton tértem el a klasszikus recepttől. Az egyik, hogy a hús fűszerezésénél garam masalát használok, ami nagyon kellemes ízt ad neki. A másik, hogy tálalás szempontjából elrugaszkodok kicsit a rakott változattól és inkább batyukat csináltam belőle. Nem mondom, hogy egyszerű művelet, de a végére belejön az ember... A harmadik változtatás, hogy a sajtot és a tejfölt nem a tetejére raktam, hanem bele töltöttem, illetve krémsajtot is használtam. Ez nagyon feldobja az egészet, hiszen amikor a batyut felvágjuk, a közepén elkezd kifolyni a sajtszósz (ha kis pihentetés után szolgáljuk fel, akkor egyszerre nyúlós és folyós a többféle sajt miatt, így a legfinomabb).
- 1 közepes kelkáposzta
- 120 g. rizs
- 250 g. darált sertéshús
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- őrölt kömény, garam masala fűszerkeverék, pirospaprika
- 2 kanál tejföl
- 1 kanál zöld fűszeres krémsajt
- 100 g. reszelt trappista sajt
- Először mindent készítsünk elő, mert a káposzta töltésénél nem jó ha forró alapanyagokkal dolgozunk, legyen idejük kicsit kihűlni. A rizst tegyük fel főni sós vízben. Ha kész, szűrjük le és tegyük félre hűlni.
- A káposzta előkészítése: egy nagy átmérőjű fazékban forraljunk sós vizet, egy nagy edényben pedig készítsünk elő jeges vizet, ez fogja megakadályozni, hogy tovább főjön a káposzta. 2-3 levelenként tegyük bele a káposzta leveleket a vízbe, méretüktől és vastagságuktól függően főzzük őket addig, amíg majdnem teljesen meg nem puhulnak. Ha kész vannak kivesszük őket és a jeges vízben pihentetjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Ezek után mehet bele a darált hús, fokhagyma. Nagy lángon pirítsuk a húst (így nem enged levet, csak pirul) és ízlés szerint fűszerezzük be. Amikor kész, tegyük félre hűlni.
- Kikeverjük a sajtos tölteléket: a krémsajtot, tejföl, sót, borsot és a sajtot kanállal jól keverjük össze. Akkor jó az állaga, ha sűrű, nem folyik.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A káposzta kemény szárát távolítsuk el. A nagyobb levelekre lesz szükségünk a "borításhoz" a kisebbeket csíkozzuk fel a "töltéshez". Vegyünk egy méretes darabot, majd rétegezzük rá a tölteléket: alul a káposzta, utána rizs, hús, darabolt káposzta, sajt, káposzta, hús, rizs. Ne legyenek túl vastagok a rétegek, mert akkor szét fog esni az egész. Minden réteg legyen jól elegyengetve, lelapítva. Ha kész vannak a rétegek, teszünk egy nagy levelet a tetejére is és becsomagoljuk.
- A csomagokat kössük át spárgával (így könnyebben kezelhető). Egy jénaiba tesszük őket, öntünk alá egy kis vizet, majd fóliával lefedve kb. 30 percig pároljuk a sütőben.