Le Meridien Borvacsora 2013.06.20
A havonta megrendezésre kerülő vacsorán ezúttal macedón borok érkeztek, macedón ételekkel, amit nagyon vártam, mert még nem kóstoltam innen borokat. Megmondom őszintén nem is vártam sokat tőlük, de aztán egyik bor jobb volt mint a másik, érdemes tehát próbálgatni őket. Ami külön pozitívum, hogy csak helyi fajtákból készített borokat kóstoltunk, tehát mindegyik újdonságként hatott.
1. Bevezetőnek Popova Kula Zilavka 2011
Rendkívül illatos bor, körtés, almás aromákkal, gyönyörű színnel. Amit az illatban kapunk az utána ízben is megjelenik. Sok gyümölcs, barack, visszafogott ásványosság. Remek bor! 5/5
2. Macedónia ízei: Sajtos, zöldséges macedón pite, Tintahallal töltött paradicsom, Bárányszelet kakukkfűvel. Hozzá Popova Zilavka Temjanika 2011
Ez tulajdonképpen egy hideg macedón kóstolótál. A bárány vékonyan szeletelt, kiválóan elkészített, jól fűszerezett. A pite semmi különös, helyi sajtdarabokkal és fűszerekkel tölött rétestészta szerűség. A töltött paradicsomtól is többet vártam, kicsit olyan volt, mintha egy sima paradicsomos tintahal konzerv lett volna a paradicsomra pakolva. 2,5/5
A bor még az előzőnél is illatosabb, de inkább trópusi gyümölcslé, ananász jellemzi illatban. Ízben viszont ezt a gyümölcsösséget kevésbé van jelen, inkább fűszeres. Ízben kicsit csalódás, a Zilavka magasra tette a lécet. 4/5
3. Makrélás grillezett kápia, sült újburgonyával. Hozzá Popova Zilavka Stanushina Rosé 2011
Sajnos ez a tál nálam eleve rosszul indult, mert a makréla azon kevés halak közé tartozik, amit nem szeretek. Mindenképp pozitívum, hogy jól lett fűszerezve, ami kicsit ellensúlyozta a makréla olajos ízét. Viszont a hal tele volt szálkával és itt nem csak a kis, elbújt szálkákra gondolok, amit szemöldök csipesszel szedeget az ember, hanem a "bordákra", amit lássuk be nem nehéz filézésnél szépen eltávolítani. A paprika és a burgonya finom volt. 2,5/5
A rosé teljesen átlagos. Hozza friss, málnás illatot, kellemes ízt, de semmi kiemelkedő. 3,5/5
4. Csubrica disznósült fűszeres padlizsán zöldséggel és sajttal töltve. Hozzá Popova Zilavka Stanushina 2009
A sertésszűz kivételesen jól lett elkészítve. Nem csak az állaga, de a fűszerezése is kiváló. A csubrica tudtommal tulajdonképpen borsikafű, ebben lett sütés előtt kicsit meghempergetve. Őszntén szólva még nem készítettem szüzet borsikafűvel, de innentől kezdve bátran fogom alkalmazni, mert nagyon jól illenek egymáshoz. A bébi padlizsán paprikával töltve, olvasztott sajttal szintén nagyon finom. A fűszerezés itt is zseniális. 5/5
A szőlő, amiből a bor készült ugyan az mint a rosé esetében. Viszont ez a bor már koránt sem átlagos, sőt! Nagyon könnyű, gyümölcsös illat és íz, eper és málna, remek bor! 5/5
5. Aszaltgyümölcsökkel és olajos magvakkal ízesített csokoládétekercs. Hozzá Popova Zilavka Vranec Perfect Choise
Nagyon érdekes csokis desszert. Kandírozott gyümölcsök és pisztácia került a csokiba, ami nagyon feldobta az ízét. A különböző falatok, ahogy más és más töltélek került a csokiba más-más ízt is adott neki. Nem nevezném édesnek, inkább fűszeresnek. A piskóta lehetett volna szebb is. 4/5
A bor kivételesen jól illett a desszerthez a kevés maradékcukor miatt és a fűszeressége miatt. A cseresznyés jegyek és a fűszeres íz, illat remek összhangban van a pisztáciával és a kandírozott gyümölcsökkel. 4,5/5