Rukkolás-paradicsomos gnocchi
A gnocchi receptje nagyon egyszerű, gyakorlatilag egy burgonyás tésztáról van szó. Ehhez vegyünk olyan burgonyát, amit nem hajlamos nagyon megszívni magát vízzel, vagyis "lisztes" burgonyát válasszunk. Érdemes belőle nagyobb adagot készíteni és amit nem használunk fel, azt lefagyasztani.
- 0,5 kg. burgonya
- 150 - 200 g. liszt
- 1 tojás
- Először héjában, sós vízben főzzük puhára a krumplit.
- Miután megpucoltuk, krumplinyomóval törjük össze. Tegyük vissza a száraz lábosba a krumplit és folyamatosan kavargatva, közepes lángon "szárítsuk" kicsit. Vigyázzunk, színt ne kapjon, csak a még benne lévő vizet akarjuk minél kevesebbre redukálni. Ha jónak ítéljük, akkor szedjük ki a lábosból és tegyük félre hűlni, kb. 30 percre.
- Ha kihűlt a krumpli, adjuk hozzá a lisztet, a tojást, sózzuk meg. Tiszta munkafelületen gyúrjunk egy laza, de nem túl ragadós tésztát belőle. A liszt mennyisége a krumpli nedvességtartalmától függ, hagyatkozzunk tehát az érzékeinkre.
- Az elkészült tésztából kisebb darabokat vágunk, amikből aztán, kis gilisztákat sodrunk. Ebből aztán egyenlő méretű kis gombócokat vágunk, végül formázzuk.
- Ha fagyasztjuk, vigyázzunk, hogy úgy tegyük el, hogy a szemek ne ragadjanak össze, mert főzésnél szét fognak esni.
- A gnocchit mindig sós vízben főzzük ki. A lobogó vízbe csak szórjuk bele őket és amikor feljönnek a víz tetejére (kb. 1 perc), akkor szedjük ki őket.
Az alaprecept után jöjjön a szósz.
- 8-10 szem koktélparadicsom, félbevágva
- 40 g. tejszín
- 1 evőkanál passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék rukkola
- parmezán
- Magas falú serpenyőben hevítsünk olajat. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, kicsit pirítsuk, de színt ne kapjon.
- Adjuk hozzá a koktélparadicsomot és pár percig pirítsuk, amíg elkezd kicsit ráncosodni.
- Mehet bele a tejszín, kevés parmezán és a passzírozott paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, jól keverjük össze.
- Dobjuk bele a gnocchit és a rukkolát, max. fél percig forgassuk össze őket a szósszal (tovább ne mert szétfő a gnocchi)
- Olivaolajjal meglocsolva, parmezánforgáccsal tálaljuk.
Szólj hozzá!