Borkonyha 2013.09.03.
Régóta szemezgettem a Borkonyhával, olyan hely, ahol egyszer mindenképp enni kell. Az étlap kifogástalan, 6-7 fő- illetve előétel közül lehet választani, amiben akár halat, csirkét, vagy valamilyen vörös húst akarunk enni, biztos találunk kedvünkre valót. Ehhez jönnék még az ételek a tábláról, ahol a legfrissebb alapanyagokból készült fogások közül szemezgethetünk. A nevéhez méltó kiváló borválasztékban remek tételek vannak, már-már bőség zavara.
A hely belülről kellően elegáns, ugyanakkor elég visszafogott ahhoz, hogy ne érezze feszélyezve magát az ember zakó nélkül. Remekül el lett találva. Az anyaghasználat igényes, mindenhol van elég hely, nem érzi az ember a mellette ülő szúró könyökét, szóval ez nagyon rendben van.
Nehéz volt eldönteni mit is együnk, de addig is kaptunk isteni finom, három féle házi kenyeret, vajjal, amelyek annyira etették maguk, hogy félő volt, még a rendelés előtt jóllakik velük az ember, ha nem vigyáz!
Végülis előételnek egy Akácmézes mangalica szalonnát kértem, mustár vinaigrettel, retekkel és gyöngyhagymával. Remek étel volt, mutatós, a császár isteni, omlós, nem zsíros, a mustáros vinaigrette és az alatta bujkáló krumplipüré tökéletes kisérő volt hozzá. Ami negatívum, hogy levesestányér szerű hatalmas edényben érkezett, így késsel villával nem nagyon lehetett normálisan enni. A másik érdekesség a retek hiánya volt, de ez különösebben nem zavart, így is finom volt.
Főételnek a "Malactarja rózsaboros póréhagymával, koriander maggal" variációt választottam. Ízre és állagra nagyon rendben volt az egész. A tarja tökéletesen volt elkészítve, ez a malacság is püréágyon "lebegett", nagyon egyben volt az egész. Viszont amit nem tudtam hova tenni az a tálalás. RONDA volt, nem kicsit, hanem nagyon! Amit meg aztán már pláne nem értettem, hogy a póréhagyma hogyan alakult át néhány spenótlevéllé és lilahagymává? Itt nem az étellel volt a baj, de ha már póréhagymát írnak az étlapra, akkor azt hozzanak, ne spenótot!
Desszertnek Bazsalikom fagylaltot kértem édes morzsával,szárított répával és alma esszenciával. Már előre féltem milyen összetevők fognak megint átalakulni, ezúttal a szárított répa és alma helyett mogyoró, csokichips és apróra vágott zöld alma került a tányérra, a morzsa helyett durvára tört csokis keksz. Ez az étel is nagyon finom volt, abban nem volt hiba, dehát akkor is!
Mindent összevetve nagyon finomakat ettünk. Az alapanyagok kifogástalanok, kifogástalanul elkészítve. A személyzet kiváló, a hely nagyon szép. Viszont vagy a főszakács volt szabin és cincogtak az egerek, vagy nagyon hanyagok ha az ételek összeállításáról, tálalásáról van szó. Érdemes megnézni a képeket a weboldalon, hogy pl. a malactarja vagy a desszert hogyan is kellett volna, hogy kinézzen. Szerintem attól kiemelkedő egy konyha, ha minden étel úgy érkezik elénk, mintha stúdió fotózásra vinnék, nem pedig fordítva "csak egyszer nézzen ki jól, a vendégnek jó lesz mindenféle cifrázás nélkül"... Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor a mekiben kinézem a McRoyalt a tábláról és kapok helyette egy nyomokban sem hasonlító valamit. Azt meg végképp nem értem, miért írnak olyat az étlapra, ami nincs Malactarja rózsaboros póréhagymával helyett legyen Malactarja rózsaboros idényzöldséggel vagy valami!
Mindent összevetve ha a weboldalt képeit és a menüt nézzük akkor ez az ár/érték arány teljesen megfelelő. Viszont a tény az, hogy ha felszolgált ételeket nézzük, akkor túl van árazva! Ha rendelek valamit, akkor azt kapjam, amit rendeltem és nézzen ki úgy, mintha egy Michelin ellenőrnek szolgálnák fel! Azt soha nem fogom megérteni, miért kell a borokat több mint 200%-os haszonnal értékesíteni, de ezzel már megbékéltem, mert mindenhol így van. Ezen negatívumok ellenére azt mindenképp kiemelnél, hogy minden nagyon finom volt! De mégis hiányzik valami... Érdemes kipróbálni a helyet a remek ízek és alapanyagok miatt, de ne várjunk semmi nagy durranást, csak élvezzük az ételeket.