Kecskesajtos rizottó
Felejtsük el a bolti sajtokat (ha még eddig nem tettük meg) és ruccanjunk ki a piacra beszerezni az alapanyagokat! Vasárnap délelőtt én is így tettem és beszereztem életem eddig legfinomabb kecskesajtját a Szimpla piacon. Azt a fajtát ami kívül roppan, belül krémes, az íze meg valami mesés! Szóval nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy mindig minden az alapanyagon múlik, tessék utánuk járni, nem becsörtetni a tecsóba és megvenni a legolcsóbb vackot! Ha már ott voltam a piacon vettem bükkfán füstölt kolbászt is, ami szintén remekül illett az ételhez.
Most nem részletezem a rizottó készítést, akit érdekel itt elmélyülhet benne egy korábbi posztomban.
- 200 g. rizottó rizs
- 35 g. füstölt száraz kolbász (vagy ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor spanyol chorizo helyette) apróra vágva
- 40 g. napon szárított paradicsom apróra vágva
- fél fej hagyma apróra vágva
- 1 liter csirke alaplé
- 75 g. lágy kecskesajt
- 0,5 dl. fehérbor
- 1 marék apróra vágott bazsalikom
- 25 g. vaj
- Egy kevés olivaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a kolbászt. Nem kell sok olaj, a kolbász enged majd magából zsírt eleget.
- Mehet hozzá a rizs, amit 3-4 percig pirítunk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a fehérbort.
- Az rizst az alaplevet folyamatosan adagolva, a kevergetve al dentére főzzük.
- Amikor kész, hozzáadjuk a bazsalikomot, feloldjuk benne a sajtot, a vajat és ha kell sózzuk.
- Olivaolajjal meglocsolva tálaljuk.