Lazac fűszeres paradicsommártással
A lazacot egy fűszeres paradicsomszósszal készítettem el ezúttal, a fahéj, fokhagyma és a szecsuáni bors nagyon jól illik a szószba és a halat is szépen kiegészítették a fűszerek.
- 2 szép szelet lazacfilé
- 1,5 dl passzírozott paradicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1/2 tk római kömény
- 1 tk füstölt piros paprika
- 1/3 tk szecsuáni bors
- 1/3 tk szárított chili
- 1 tk. barna cukor
- kb. 2 ek friss citromlé
- 1/3 tk őrölt fahéj
- Egy nagy mozsárban dolgozzuk össze a fűszereket: fahéj, chili, bors, paprika, kömény, fokhagyma, kevés oliva olaj.
- Egy kisebb serpenyőben forrósítsunk egy kis olivaolajat, majd adjuk hozzá a fűszeres pasztát. Kicsit pirítsuk meg, ez jót tesz a fűszereknek, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
- Tegyük hozzá a paradicsomszószt, a cukrot, citromlevet és pároljuk el a kétharmadára, sózzuk, borsozzuk.
- A lazacot mossuk meg, töröljük szárazra, sózzuk, borsozzuk, majd egy kevéske olivaolajon, forró serpenyőben süssük készre (bőrös felén süssük 3-4 percig, aztán 1-1,5 percig a másik oldala is kapjon egy kis szint). 100 fokos sütőben 3 percig pihentessük.
Szólj hozzá!