Mandula Étterem Villány, Vince napi disznótoros menü

Ha valaki Villányban vagy környékén jár semmiképp se hagyja ki a "vidéki" gasztronómia egyik gyöngyszemét, a Mandula éttermet! A Villányi Borbidék Vince napi rendezvényeinek egyik kihagyhatatlan programja az erre az estére összeállított disznótoros fogások és a hozzájuk tartozó kiváló borsor kóstolója.

Üdvözlő italként a legfrissebb Frici fehér érkezik és az itt elmaradhatatlan friss, házi kenyér szőlőmag olajjal, valamint szarvasgombás vajjal. Egy baj van ezekkel az ételekkel. Annyira jók, hogy csak erős kínok közepette lehet kibírni, hogy ne tömje tele magát az ember velük és jusson hely a rendes ételeknek is. 5/5

Mandula Étterem Villány, Vince napi disznótoros menü

Kocsonya kehely, zöldségekkel. Hozzá Frici Rosé 2013

A kocsonya gyönyörű áttetsző, amilyennek lennie kell. Tökéletesen van fűszerezve, azt mondanom se kell. Ami kellemes meglepetés benne az a lencse, ami az újév miatt került bele. Remek ötlet, én is fogok tenni a kocsonyába mostantól. 4,5/5

Frici az évek óta megszokott gyümölcsös, kellemes, selymes. Ez az évjárat is itatja magát. 4/5

Kocsonya kehely, zöldségekkel

Savanyú toros leves, házi derelyével. Hozzá Gere Rosé Cuvée 2013

Ez a leves nehéz pálya. Ettem már korábban kétszer is máshol és nem ízlett, túl savanyú volt, bármit adtak hozzá mintha káposztalevet itattak volna velem, már azt hittem velem van a baj és egyszerűen nem nekem való. Erre most a Mandula étterem rácáfolt, mert tökéletesen találták el az arányokat. Nem rántja össze az ember száját, tökéletesen krémes, a derelye-leves aránya tökéletes. Jó lenne, ha mindenhol így csinálnák. 4,5/5

A 2013-as Rosé végre megint a gyümölcsös, könnyed vonalat hozza. Gyümölcsös, hosszú íz, szép szín, szép savak. Ez az évjárat megint az egyik kedven Rosém lesz 4,5/5

Savanyú toros leves, házi derelyével

Sertés trilógia, oldalas, borda, és véres hurka savanyú káposzta veloutée-val, és héfeknédlivel. Hozzá Gere Cabernet Sauvignon, Mandula Selection 2007

Van itt minden ami egy jó disznótoros során előfordulhat. A húsok, alapanyagok minősége eleve meghatározta hogy nem lesz itt gond, ez jól érződik az ízeken. Az oldalashoz kés se kell hogy elvágjuk, tökéletesen karamellizálódott. A borda rózsaszín, szintén vajpuha. Ami mégis elviszi a tálat az a különleges, bonbon formájú és parfé állagú véres hurka golyó. A káposzta akárcsak a levesnél itt is kellően savanyú, az élesztős gombóc pirítva pedig remekül segít a nehéz sertéshús jóízű fogyasztásában. Tökéletes főétel. 5/5

A bort ne keresse senki a polcokon. Története, hogy véletlenül előkerült a pincéből 800 palack Sauvignon, ami különleges, Mandula Éttermes címkét kapott és kizárólag az étteremben lehet megkóstolni. A hosszú palackos érlelés szépen kikerekítette rengeteg fűszer, aszalt gyümölcs, kis csoki, gyönyörű tanninok és szín. Minden megvan benne ami egy jó borhoz kell. 5/5

Sertés trilógia, oldalas, borda, és véres hurka savanyú káposzta veloutée-val, és héfeknédlivel

Csörögefánk kajszi barack lekvárral. Hozzá Gere-Weninger, Cabernet Franc Selection 2008

10 éves korom óta nem ettem kb. csörögefánkot, magam sem tudom miért. Felelevenedtek a régi emlékek, a lekvár is pont olyan finom. Mintha megint gyerek lettem volna. Egyszerű de nagyon szép desszert. 4,4/5

Illatában szilva, aszalt meggy, fahéj. Ízében kerek savak, intenzív, hosszú korty. Remek bor. 5/5

Csörögefánk kajszi barack lekvárral